Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskarna-allt-otaligare-rorligheten-okar/

SVERIGE

Svenskarna allt otåligare – rörligheten ökar

Rörligheten ökar i hela landet, allra mest i Stockholmsregionen och på Gotland.
Foto: Magnus Hallgren

Trots att coronapandemin långt ifrån är över tyder nya siffror från Telia på en mer avslappad inställning – vi är alltmer ute och rör på oss i samhället igen.

Rörligheten ökade i hela landet förra veckan, allra mest i Stockholmsregionen och på Gotland.

Genom att analysera anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata kan Telia ge en bild av våra resmönster.

Från mitten av mars och fem veckor framåt minskade rörligheten drastiskt i samhället, allra mest i Stockholm. Men vecka 17, som inleddes den 20 april, började folk röra på sig allt mer.

Den minskade igen under Valborgsveckan, vecka 18, vilket sannolikt berodde på mindre pendling och färre jobbresor då fler var lediga. Förra veckan, vecka 19, ökade rörligheten igen.

– Här tittar vi på veckobasis. Man får vara försiktig här och titta på fler veckor för att säga något om att det finns en faktisk trend, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Läs mer: Så övergav svenskarna stadskärnorna i krisens inledning

Mobilrörelserna var förra veckan i snitt 16 procent mindre i Sverige än vad den var under vecka 6 (den 3 till den 9 februari). Men i snitt ökade de under förra veckan med 7 procent jämfört med veckan före.

Bland de tre storstadsregionerna är inbromsningen fortfarande störst i Stockholmsområdet jämfört med i början av februari: Förra veckan var rörligheten i Stockholmsområdet 23 procent mindre än vecka 6.

Men samtidigt var det i Stockholm som rörligheten ökade mest förra veckan jämfört med föregående vecka, 10 procent.

Läs mer: Svenskarna har börjat slappna av, enligt MSB

I Västra Götaland har rörligheten jämfört med vecka 6 minskat 18 procent. Men jämfört med vecka 18 ökade rörligheten förra veckan med 7 procent.

I Skåne har rörligheten jämfört med vecka 6 minskat med 14 procent. Samtidigt var uppgången i skåningarnas resor förra veckan lite mer blygsamma 5 procent.

– Det ser ut som att vi börjar likna varandra mer och mer, säger Kristofer Ågren.

Förra veckan hade alla län en ökning, konstaterar han. Detta är tydligast i Stockholm, Gotlands län, Uppsala och Södermanlands län.

– Det verkar som att vi ser liknande trender också i de andra nordiska länderna. Det är ju naturligt eftersom de börjar öppna upp nu. Vi ser ett liknande beteende i Sverige, även om ingen har sagt att det är dags att öppna upp.

Läs mer: Så reste Stockholmarna i påsk