Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenskarna tror på kärleken

Anastasia Stengred, Viktor Gustafsson och Jesper Polvi.
Anastasia Stengred, Viktor Gustafsson och Jesper Polvi. Foto: Robert Henriksson
Trots att allt fler äktenskap slutar i skilsmässa har svensken inte tappat hoppet om den eviga kärleken. Åtta av tio tror att en kärleksrelation kan vara livet ut och hälften anser att folk skiljer sig för lättvindigt, visar DN/Synovates undersökning.

Har det livslånga äktenskapet spelat ut sin roll? Höstens hetaste debatt i medierna har pågått i kölvattnet av boken ”Happy Happy”, en antologi där tio svenska kvinnor berättar om sina lyckliga skilsmässor.

Glädjefyllt eller inte – det har blivit allt vanligare att bryta upp från äktenskapet, och även om antalet nyskilda hittills i år minskat något jämfört med 2010 har statistiken ökat de senaste åren. Ändå tror 82 procent på uttrycket ”tills döden skiljer oss åt”, visar en opinionsundersökning gjord på uppdrag av DN.

– Det kan man tycka är en hög siffra. Trots allt som kan hända i livet tror man på en livslång kärleksrelation, säger Karin Nelsson, vd för Synovate.

Höginkomsttagare och högutbildade är mest övertygade, cirka 90 procent av dem tror på evig kärlek, medan andelen är lägre bland låginkomsttagare och de som inte studerat vidare efter grundskolan. Unga i åldern 16–29 år är mest tveksamma.

Catrine Anderson, sociolog vid centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet, har i avhandlingen ”Hundra år av tvåsamhet” forskat kring hur staten har ändrat reglerna för äktenskap under 1900-talet och hur det har motiverats. Hon tycker inte att den utbredda tron på livslånga relationer behöver vara en motsägelse till de höga skilsmässosiffrorna.

– Att folk tror på en livslång relation kanske bara betyder att man vill att den ska vara livet ut, oavsett i vilken ålder man träffas. I dag får man också skilja mellan kärlek och äktenskap på ett annat sätt.

Även om staten har gjort det lät-tare att skilja sig i dag lever kärleken och tvåsamheten kvar som ett starkt ideal.

– Men medan tvåsamheten förr motiverades med religion är argumenten nuförtiden att kärlek och stabila, varaktiga relationer är någonting som är bra för oss, säger Catrine Andersson.

Ungefär hälften av de tillfrågade tycker att folk i allmänhet skiljer sig för lättvindigt, en uppfattning som är vanligare bland pensionärer och arbetare. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är man dock mer benägen att tro att folk har tänkt igenom konsekvenserna ordentligt.

– En förklaring kan vara att de som bor i exempelvis Stockholm upplever mer slitage i vardagen än vad man kanske har om man bor på en mindre ort, där man kanske har mer tid för sin relation, säger Karin Nelsson.

Kan kärlek hålla livet ut?

Anastasia Stengred, 18, student, Stockholm: Det går ju, men som i djurriket är det nog naturligt att byta partner ibland. Jag tror att få pallar med livslång kärlek.

Viktor Gustafsson, 17, student, Södermalm: Jag tror att man bara är kär i början, men om personligheterna går ihop tror jag att det kan hålla.

Jesper Polvi, 23, arbetar på ABB, Västerås: Nej, kärlek är en tillfällig sinnesförvirring som handlar om behov. Det blir långtråkigt om det håller en tillbaka i livet.

Maria Barcelo, 45, laboratorieingenjör,

Maria Barcelo, 45, laboratorieingenjör, och Rahman Mridha, 45, sjukskriven, Solna: Ja, för vissa. Vi har varit ihop i 18 år men man vet inte hur det blir när barnen flyttar hemifrån. Förhoppningsvis sitter vi här och gaggar när vi är 90.

I den indiska kulturen tittar man på familjeförhållanden för att se hur stabila de är och hur traditionerna ser ut. Ett familjeliv kräver disciplin.

Kerstin Lazaroff, 73, och Semmy

Kerstin Lazaroff, 73, och Semmy Lazaroff, 72, pensionärer, Södermalm: Ja, vi har varit gifta i 47 år så det verkar vara möjligt. Men det beror på – man måste stötta varandra och ha gemensamma intressen. Folk undrar ibland om vi verkligen är gifta för vi pratar så mycket med varandra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.