Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Svenskarna tvångsmatas med salt”

Halterna bör halveras anser Konsumentföreningen Stockholm.
Halterna bör halveras anser Konsumentföreningen Stockholm. Other: Sam Stadener

Svenskarna tvångsmatas med salt. Det hävdar Konsumentföreningen Stockholm som nu kräver att regeringen ökar pressen på livsmedelsbranschen. ”Vi får i oss dubbelt så mycket som vi borde”, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö.

Konsumentföreringen Stockholm anser att intresset för att reducera salt i maten är svagt jämfört med många andra länder, som exempelvis Storbritannien. Enligt Louise Ungerth har Livsmedelsverket länge försökt påverka branschen, men inte lyckats. Därför vill hon att regeringen griper in och förmår Socialstyrelsen och Livsmedelsverket att ställa högre krav på företagen.

– Vi lägger oss egentligen inte i hur mycket salt folk äter, men när det redan finns tillsatt i maten går det inte undvika, säger hon.

Målet är att få ned svenskarnas saltintag till hälften, det vill säga till de sex gram om dagen som Livsmedelsverket rekommenderar som högsta gräns för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och skador på njurarna. Det motsvarar ungefär en tesked.

Enligt Konsumentföreningen är de största bovarna färdigmat och charkvaror.

– Men allt beror på vilka livsmedel man äter ofta, säger hon.

Konsumentföreningen vill att regeringen utformar konkreta strategier för hur man ska få ned intaget. Rent praktiskt kan det ske genom att Socialstyrelsen och Livsmedelsverket bildar ett slags partnerskap med företagen.

– I England har myndigheterna fått livsmedelsindustrin att skriva på kontrakt med löfte om att minska saltet inom en viss tidsperiod. På så sätt har branschen minskat saltet med sammanlagt 15 procent på några år.

Men landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) säger att Livsmedelsverket redan har ett nationellt program för att halvera salthalten i framför allt färdigmat.

– Livsmedelsindustrin har redan gått med på att halvera saltet i maten. Men jag tycker att det är bra att man trycker på och skyndar på arbetet. Det här är ett problem, säger han.

Kan man lita på att målet uppnås i rimlig tid?

– Ja, eftersom företagen redan har gått med på det.

Men Livsmedelsverket håller inte med om att det finns en färdig överenskommelse om att halvera salthalten.

– Nej, vi har inget nationellt program, men vi för en dialog med producenterna och vissa av dem har börjat sänka halterna, men vi har långt kvar innan de halveras, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Precis som i Storbritannien hoppas myndigheten kunna upprätta kontrakt som ställer konkreta krav på industrin. I nuläget fungerar nyckelhålsmärkningen som en morot för branschen.

Anette Jansson tror att en av anledningarna till att det inte hänt så mycket på saltfronten i Sverige är att konsumenterna har tryckt på för att få bort tillsatser i mat. Det har gjort det svårare att minska på saltet.

– Salt har konserverande och andra livsmedeltekniska effekter, som kan behövas i frånvaro av andra tillsatser.

Fotnot: Eskil Erlandsson har senare sagt att han har blivit felinformerad om att livsmedelsbranschen gått med på att halvera salthalten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.