Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenskt pass näst bäst i världen

Foto: Magnus Hallgren

Det svenska passet är näst bäst i världen när det gäller inresor i andra länder utan visum, enligt ett index gjort av det brittiska konsultföretaget Henley & Partners och flygförbundet IATA.

Ett svenskt pass ger tillträde till 176 länder utan visum. I topp på Henleys årliga rankinglista ligger tyska pass, som öppnar dörren till 177 av 218 destinationsländer.

USA:s pass, som ger tillträde till visumfri inresa i 174 länder, har halkat i rankingen och hamnar nu under Finland, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien som delar tredjeplatsen med 175 länder.

I botten av listan ligger Afghanistan. Afghanska pass ger visumfri inresa till 25 länder, enligt undersökningen. Andra länder i botten är Pakistan, Irak, Somalia och Syrien, vars pass ger tillträde till 29–32 länder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.