Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskt-stalprojekt-lyfts-som-bra-klimatexempel/

Sverige

Svenskt stålprojekt lyfts som bra klimatexempel

Arbete vid masugn 4 på SSAB i Oxelösund. Foto: Anders Wiklund/TT

NEW YORK. SSAB är ett av få företag som är inbjudna att tala på klimatmötet i FN. De ska berätta om hur de tillsammans med LKAB och Vattenfall jobbar på att göra stålindustrin, en av de största utsläppsindustrierna, fossilfri.

Stålindustrin står för cirka 7 procent av de globala utsläppen. Tillverkningsprocessen slukar kol och hittills har det inte funnit något bra alternativ. I Sverige pågår projektet Hybrit, ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall som ska ersätta kol med vätgas och är det första i världen i sitt slag. 

SSAB är ett av få företag som bjudits in att tala på FN:s klimatmöte för att berätta om projektet.

– Jag tror att man tycker att det är intressant att man kan ställa om i en så tung industri som stålindustrin. Världens stålindustri är en stor utsläppare och har varit en industri som alla säger är svår att ställa om. Vi går före och visar att det är möjligt. Jag tror att man vill lyfta fram det goda exemplet för att inspirera andra industrier, säger Martin Lindquist, vd för SSAB när DN träffar honom i trädgården utanför FN -huset dagen innan hans framträdande.

– Problemet är när man tillverkar stål så använder man kol för att reducera järnmalmen. Det vi gör istället är att använda vätgas som är producerad av fossilfri el och då får man samma järn som i dag men restprodukten blir vatten istället för koldioxid.

Statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin tar första spadtaget av pilotanläggningen för Hybrit i Luleå i juni. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Projektet har pågått i tre år. Bygget av en pilotanläggning i Luleå har startat och beräknas vara klar nästa år. 

Vad ska du säga till världsledarna i FN?

– Jag ska lyfta fram exemplet med Hybrit som är ett samarbete mellan tre företag, akademin och det politiska systemet. Jag kommer att beskriva det viktiga i att vi samarbetar på bredare front.

Han upprepar flera gånger vikten av samarbete, både mellan företag men också med politiska makten som de har fått stort stöd av, inte minst ekonomiskt. Men Sverige som land har också andra tillgångar som spelar stor roll.

– En av fördelarna med Sverige är att vi är ett relativt litet land, vi känner igen varandra, vi har bra förutsättningar att driva sådana här i grunden komplicerade projekt. Vi har fantastisk järnmalm, vi har överskott på fossilfri kraft tack vare vattenkraften och att vi bygger ut vindkraften. Ska ett sådan här projekt göras någonstans så ska det göras i Sverige.

Martin Lindquist, vd för SSAB. Foto: Jannike Kihlberg

SSAB anses vara ett av världens mest koldioxideffektiva stålföretag, men trots det står företaget för en tiondel av de svenska utsläppen. 

– Om Sverige ska lyckas med målsättningen att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2045 så är det helt omöjligt om inte SSAB inte gör sin del, säger Martin Lindqvist.

– Vi gör det här för att vi är helt övertygade om att det ska vara dyrt att släppa ut koldioxid, att det ska bli ännu dyrare för oss handlar det om en konkurrenskraftfråga. Vi har inte råd att fortsätta investera i en gammal teknik för oss är det självklart en långsiktig konkurrensfråga. Vi märker ett större och större intresse hos både kunder och investerare. 

Läs mer: Greta Thunberg: Jag har ingen önskan om att träffa president Trump