Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige anklagas för att förminska diskriminering

Regeringen anklagas för att skönmåla Sverige i en ny FN-rapport. Diskriminering av bland annat romer och samer förminskas eller mörkas helt, anser organisationen Civil Rights Defenders.

– Det är häpnadsväckande, säger människorättsjuristen Johanna Westeson.

I måndags skickade regeringen en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Rapporten är ett underlag för den granskning av Sverige som FN kommer att göra i slutet av januari 2015.

Det är första gången sedan 2010 som Sverige granskas och rapporten är främst skriven under den förra regeringen, men skickas till av FN av den nya.

I rapporten tar regeringen upp de åtgärder som gjorts för att förbättra mänskliga rättigheter i Sverige.

Men rapporten får nu stark kritik. Människorättsorganisation Civil Rights Defenders (CRD) tycker att det handlar om en skönmålning av Sverige.

– Rapporten tar inte upp de brister som finns med mänskliga rättigheter i Sverige. Den ger i stället en bild av att allt håller på att åtgärdas, säger människorättsjuristen Johanna Westeson på CRD som i dag offentliggör sin egen skuggrapport till FN.

Bland de utmaningar som borde ha fått mer utrymme i rapporten lyfter hon bland annat situationen för romer i Sverige.

– Ett exempel är Skånepolisens romregister. Det var en mycket allvarlig människorättskränkning som kom upp till ytan. Men det vidrörs inte med ett ord i rapporten.

Rapporten tar däremot upp att den förra regeringens vitbok över övergrepp mot romer och att man infört en kommission mot antiziganism.

– Sverige tar människorättsfrågor på allvar. Men just därför är det en besvikelse att regeringen inte visar sig större än så här och berättar om de verkliga problem som finns, säger Johanna Westeson.

I sin egen skuggrapport fokuserar Civil Rights Defenders även på att hatbrottslagstiftningen som regeringen lyfter fram i själva verket har en begränsad effekt.

– Regeringen nämner inte alls att det är extremt svårt att döma någon för hatbrott. Bara tre procent av anmälningarna leder till åtal, säger Johanna Westeson.

FN:s rasdiskrimineringskommitté riktade förra året skarp kritik mot Sverige för hur samer behandlas. Den avgörande frågan var samers rätt till mark, som enligt kommittén åsidosätts för gruvnäringens exploatering.

– Diskrimineringsombudsmannen har sagt att situationen för samer är akut men regeringen tar inte upp det heller. Det är häpnadsväckande, säger Johanna Westeson.

Hon får medhåll från sametingets ordförande Håkan Jonsson. Även sametinget har skrivit en egen skuggrapport till FN.

– Vi är väldigt besvikna över hur den här frågan har skötts tidigare. I praktiken så har regeringen inte haft någon konversation med oss över huvud taget i frågan om exploatering, säger Håkan Jonsson.

Även svenska FN-förbundet har lämnat in en skuggrapport undertecknad av 32 organisationer med fler krav på bättre arbete mot diskriminering.

DN har sökt utrikesminister ­Margot Wallström.

Fakta.

FN:s granskning Universal periodic review (UPR) görs vid rådet för mänskliga rättigheter. Varje år granskas de mänskliga rättigheterna i 48 länder.

Sverige har varit med en gång tidigare, 2010, och fick då 150 rekommendationer från de andra medlemsländerna.

Kritiken gällde då bland annat Sveriges behandling av samer, mäns våld mot kvinnor och asylsökandes rättigheter.

Bland annat ville Spanien att Sverige skulle ge vård till ­papperslösa, något Sverige sedan införde.

Sverige granskas den 26 januari i Genève.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.