Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Sverige borde ha bättre brandsäkerhet”

Storbranden i London.
Storbranden i London. Foto: Mark Earthy

Ingen utomstående part har i dag ansvaret för att kontrollera brandsäkerheten i nybyggda svenska flerfamiljshus.
– Det finns en risk att fel som riskerar säkerheten vid en brand inte upptäcks när det är byggherren själv som står för kontrollen, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Branden i Grenfell Tower i veckan fick sitt snabba förlopp på grund av brister i brandsäkerheten. Men framför allt på grund av brister i kontrollen av densamma. Det menar Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen:

– Elden spred sig in i nästan varje lägenhet i det 24-våningar höga huset på cirka en halvtimma och det gör den inte utan fusk, okunskap eller slarv, säger han.

– På något sätt måste elden ha kunnat ta sig från väggen via fönstret till lägenheterna. Där ska det finnas ett 20–30 centimeter tjockt lager med stenull, fönsterkarmarna får inte ligga dikt an mot väggen. Det är möjligt att det var något sådant som brast i London.

Läs också: Femåring dog i våldsam brand i Mjölby

Läs också: Dödsbranden ska utredas

Enligt Ville Bexander måste det ha brustit i kontrollen av huset i London sedan det restaurerats klart förra året.

– Att det går att bygga på det viset 2016 är helt otroligt men det är ännu mer otroligt att det kan gå igenom alla kontrollinstanserna i byggprocessen, det är där felet finns.

I dag sker kontroll av nybyggda svenska hus av en tredje part då det gäller el, ventilation och vvs. Skulle något av detta vara felkonstruerat märks det snabbt – lampor lyser inte, luften strömmar inte som den ska från ventilationen och det läcker från rör.

– Men när det gäller brandskyddet får de boende lita på den som byggt huset. Det är han som ansvarar för kontrollen, ingen utomstående part. Och om det finns brister i detta så märks det först när det brinner, och då kan det vara för sent. Det är en svaghet i systemet.

Finns det farliga höghus också i Sverige?

– De flesta byggherrar är seriösa, men det finns oseriösa byggare och byggherrar som försöker pressa priserna. Så det finns förmodligen några fuskbyggen i Sverige också. Vill man fuska så går det. Men jag tror att exemplen är få.

Hur borde det fungera för att vi ska kunna känna oss säkrare?

– Sverige borde ha någon form av tredjepartskontroll, det skulle höja brandsäkerheten, säger Ville Bexander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.