Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige dåligt på idrott i skolan

Sverige håller medelmåttig nivå i grundskolan vad gäller undervisning i idrott och hälsa, och tillhör dem som har minst i Europa på gymnasienivå, säger forskare dagen efter en hjärtstudie om vikten av motion för barn.

- Vi har väldigt lite idrottsundervisning trots att vi är ett land med god ekonomi som brukar säga att vi värnar om barn och unga, säger Suzanne Lundvall, forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm.

En tysk medicinsk studie som presenterades i tisdags visade hur sjätteklassare med dåliga hälsovärden — i typfallet från lägre samhällsklass — kraftigt förbättrade dessa på ett år genom att idrottsundervisningen ökades från två lektioner i veckan till fem. Därmed minskar fetman och risken för hjärtkärlsjukdomar.

Lundvall understryker att det är svårt att göra alldeles aktuella, exakta internationella jämförelser eftersom förhållanden ändras med jämna mellanrum, men hon drar sina slutsatser utifrån främst egen inhämtning och en schweizisk jämförande studie från 2005.

- Sverige har fått se sig förbisprunget, är hennes slutsats.

Vanligen har grundskoleelever två timmar obligatorisk idrottsundervisning i veckan. På gymnasiet räcker de tvingande idrottstimmarna bara i tre terminer på samma nivå, resten är frivilliga. Här är Sverige bland de allra sämsta i Europa, säger Lundvall.

De bästa — Danmark, Finland och Frankrike — har två-tre obligatoriska timmar i veckan under hela grundskolan och två i gymnasiet samtliga år, säger hon.

Lundvall påpekar att hälften av de svenska 15-åringarna idrottar på fritiden, medan endast en tredjedel gör det i gymnasieåldern, så för många blir motionen de får i skolan desto viktigare.

Efter den tyska studien sade utbildningsminister Jan Björklund (FP), liksom Ylva Johansson (S) att de är öppna för mer idrott i skolan.

Bland svenska barn är cirka 10 procent överviktiga. Andelen har fördubblats på ett tiotal år även om ökningen har planat ut på sistone.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.