Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige delas upp i sex storregioner

Västernorrland kan bli en del av region Norrland.
Västernorrland kan bli en del av region Norrland. Foto: Erik Nylander/TT
Den svenska länskartan är på väg att ritas om. Enligt ett nytt förslag ska landet delas in i sex regioner istället för dagens 21 län. ”Den indelningen vi har i dag är orättvis”, säger utredaren Barbro Holmberg.
Regeringens utredare har sedan i somras jobbat med att ta fram ett förslag om hur den gamla länsindelningen ska skrotas till förmån för ett antal nya storregioner. Utgångspunkten har varit att skapa jämnstarka regioner som bland annat ska ha förutsättningar att hantera hälso- och sjukvårdssystemet för regionens invånare.

Nu finns ett färdigt förslag där landets 21 län istället blir till sex regioner (se karta). Den folkrikaste regionen blir Stockholm/ Gotland med 2,3 miljoner invånare medan Norrlandsregionen omfattar knappt 900.000 invånare.

Utredarna bakom förslaget kallar än så länge indelningen för ett diskussionsunderlag. Senast den 30 juni ska ett skarpt förslag läggas fram.

– Det här är en utgångspunkt för våra diskussioner, säger utredaren Barbro Holmberg.

Hon pekar på att en del av landstingen i dag är så små att de har stora svårigheter att fullfölja sitt uppdrag. Därför behövs nya samverkanslösningar, anser hon.

– Den här reformen handlar om att riva gränser. De länsgränser vi har i dag har i väldigt stor utsträckning spelat ut sin roll. Jag skulle kalla indelningen för orättvis, säger Barbro Holmberg och pekar på att landet i dag består av tre stora regioner och 18 mindre län med skilda förutsättningar.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är nöjd med förslaget som nu presenterats och ser det som en bra utgångspunkt.

– Vi behöver jämnstarka regioner som skapar förutsättningar för likvärdighet i landet. Det har vi inte i dag. Det är en orättvisa att vi har tre starka regioner och samtidigt ett stort antal landsting som saknar det brukarunderlag som krävs för att man ska kunna ha goda förutsättningar för utveckling av sjukvården och kollektivtrafiken, säger han.

Men det sista ordet är knappast sagt om hur den svenska länskartan ska ritas om. Till exempel vill Halland helst fortsätta att vara en egen region och i Stockholm vill handelskammaren att huvudstaden ska slås samman med Uppsala.

Dessutom finns det ett politiskt motstånd. Moderaterna är skeptiska till att genomföra storskaliga förändringar av landets länsgränser. M ställer sig bland annat frågande till den folkliga förankringen kring förslaget, hur den lokala demokratin kommer att påverkas och vad förändringarna innebär för invånarnas hushållsekonomi.

– Det finns inget nödvändigt samband mellan storskalighet och kvalitet i vården. Vi är skeptiska till en storskalig regionreform men avvisar inte enstaka förändringar av länsgränserna om det finns goda skäl till det, säger Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Utredningens förslag på sex nya storregioner är följande:

1) Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

2) Gävleborg, Dalarna, Uppsala län, Västmanland, Örebro och Södermanland.

3) Stockholm och Gotland.

4) Västra Götaland, Halland och Värmland.

5) Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg.

6) Blekinge och Skåne.

Fakta. Stora skillnader mellan länen
  • Sverige är indelat i 21 landsting/regioner och 21 län.
  • Länsstyrelserna lyder direkt under regeringen och har en landshövding som chef. Den övergripande uppgiften är att se till att de mål som riksdag och regering slagit fast uppnås. Länsstyrelserna ansvarar även för exempelvis civilt försvar, räddningstjänst, livsmedelskontroll, djurskydd och miljöskydd.
  • Landstingen och regionerna är sekundärkommuner vars främsta uppgifter ligger inom hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik.
  • I befolkningsantal råder stora skillnader mellan länen, där exempelvis drygt två miljoner tillhör Stockholms län och 127 000 tillhör Jämtlands.

Källa: TT, ne.se och scb.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.