Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige deltar i Natos storövning i Norge

Den amerikanske amiralen James Foggo, t v, hälsar på Filip Grönlund, t h, och Christopher Bjurström och Maja Cederborg. Han ville veta vad de tyckte om militäryrket och övningen med amerikanska soldater.
Den amerikanske amiralen James Foggo, t v, hälsar på Filip Grönlund, t h, och Christopher Bjurström och Maja Cederborg. Han ville veta vad de tyckte om militäryrket och övningen med amerikanska soldater. Foto: Roger Turesson

Om två månader startar den största Natoövningen i Norge sedan det kalla krigets slut.

Över 40.000 militärer deltar i försvaret av Norge – inklusive 2.200 svenskar.

– Det finns ett hot mot norra Europa, säger USA-amiralen James Foggo som leder stor­övningen Trident Juncture, till DN.

– Jag är oerhört glad att Sverige deltar tillsammans med 29 andra länder, säger James Foggo som besökte Sverige den gångna veckan. 

Övningen väntas bli krävande med tanke på terräng, väderförhållanden, avstånd, transporter och vägnätet i Nordnorge.

Norge gränsar till Ryssland som just nu genomför den största ­manövern sedan 1981 med 300.000 man. Det fiktiva övningsscenariot i Trident Juncture inleds med att norskt territorium utsätts för ett angrepp, vilket utlöser alliansens försvarsgaranti ”en för alla, alla för en”.

– Någon har tagit sig in – och vi ska bli av med honom. Vi har som mål att återställa en allierad medlems suveränitet. Övningen ska visa hela vår förmåga: att samla in under­rättelser och slå tillbaka från sjön, från luften och till lands.

Ser ni ett möjligt hot mot norra Europa?

– Absolut, det finns ett hot. Men vårt jobb är att avskräcka och försvara. 

Är Ryssland den tänkta fienden?

– Scenariot bygger inte på någon särskild verklig nation. Men övningen sänder ett budskap till var och en som funderar på en aggression mot medlemmar av alliansen eller de som vi är tillsammans med, svarar James Foggo.

Sverige deltar med enheter ur alla försvarsgrenarna. Försvars­minister Peter Hultqvist (S) som hade överläggningar med amiral Foggo ser dock inga problem med att det militärt alliansfria Sverige medverkar i en Natoövning att för att försvara norskt territorium.

– Om ett annat EU-land eller annat nordiskt land skulle attackeras eller råka ut för en katastrof är det viktigt att Sverige är berett att ge något slags hjälp. Och vi förväntar oss att de länderna agerar på samma sätt om Sverige berörs, svarar Peter Hultqvist som tillägger: 

– Detta sker i nordisk miljö och det är helt naturligt att vi deltar i övningen: Det ligger också i linje med riksdagens strategi att fördjupa vårt samarbete med våra grannar, med USA och med Storbritannien. Om vi i fred skapar förmåga att samverka, då är det också enklare att agera i en krissituation, så det är naturligt att delta i övningen.

Läs mer: Försvaret i allt tätare samarbete med USA 

Trident Juncture

Natoövningen genomförs­ den 25 oktober­ till den 7 november i norra Norge. Mer än 40.000 personer från 30 länder deltar med 10.000 fordon, 70 fartyg och 120 flygplan.

Sverige deltar med 2.200 personer samt två korvetter av Visby-klass, fyra Gripen-plan och en mekaniserad armébrigad förstärkt med två infanterienheter – en från USA och en från Finland. Dessutom deltar svensk stabs- och hemvärnspersonal i Norge.

F 21 utanför Luleå ska under övningen vara bas för stridsflygplan av typ F 16 från USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.