Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Sverige deltog i NSA-övervakning”

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Svenska Försvarets radioanstalt (FRA) samarbetar med amerikanska NSA och brittiska GCHQ. Det hävdar den brittiska journalisten Duncan Campbell i en utfrågning i EU-parlamentet, skriver Metro.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, har fått i uppdrag att samla information om avlyssningsskandalen, och inledde på torsdagen en serie utfrågningar.

Huvudsyftet är att utröna hur EU:s medborgare påverkats av den övervakning de utsatts för av bland annat USA och Storbritannien, sade ordföranden Claude Moraes.

En av dem som hördes var den grävande journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell. Han anklagade Sverige för att vara den tredje, viktiga partnern i avlyssningssamarbetet. Det framgår av hans twittrande från utfrågningen, skriver Metro.

I utfrågningen sade Campbell att FRA bland annat givit USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna. Sverige ska ha haft kodnamn Sardine i det hemliga samarbetet, enligt Campbell.

FRA:s talesman Fredrik Wallin vill inte kommentera uppgifterna.

– Generellt kommenterar vi inte hur våra samarbeten ser ut. Vi har samarbeten med andra länder och när vi samarbetar med andra länder omfattas det av FRA:s regelverk, säger han till Metro.

Han tillägger till tidningen att FRA aldrig medvetet skulle samarbeta med en nation som använde den svenska inhämtningen av information för att kringgå lagar.

Läs mer: Expert: Alla spionerar på alla.

Duncan Campbell ska ha fått sina uppgifter från den avhoppade NSA-medarbetaren Edward Snowdens läckta dokument. Snowden har fått tillfällig asyl i Ryssland efter avslöjandet.

De svenska parlamentariker som sitter i utskottet, Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP), var inte närvarande och vill därför inte kommentera vad som sades. Cecilia Wikström satt i stället i "viktiga möten", medan Anna Hedhs plan blev inställt, säger deras respektive pressekreterare till TT.

Detta är FRA:

FRA, Försvarets radioanstalt, är en civil myndighet som ska bidra till att skydda Sverige och svenska intressen.

 

Det gör man dels via signalspaning (elektronisk kommunikation) mot andra länder, till exempel om militär förmåga, utveckling och spridning av massförstörelsevapen, internationell terrorism, IT-angrepp mot känsliga informationssystem i Sverige.

 

Den andra delen handlar om att stärka informationssäkerheten inom samhällsviktig verksamhet i Sverige.

 

Signalspaning sker på uppdrag av regeringen, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och/eller Rikskriminalpolisen.

 

Signalspaningen kräver tillstånd från Försvarsunderrättelsedomstolen och granskas löpande av Siun, Statens Inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten.

 

Källa: FRA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.