Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige EU-bäst på social rättvisa

Foto: Christine Olsson/TT

Bland alla 28 EU-länder är den sociala rättvisan störst i Sverige. Det framgår av en undersökning där uppgifter från de senaste sex åren jämförts.

Undersökningen är gjord av den tyska Bertelsmannstiftelsen. För första gången har stiftelsen jämfört officiella data från de 28 EU-länderna för att skapa ett så kallat rättviseindex.

Dagens Nyheter är en av de europeiska tidningar som fått tillgång till undersökningen. Utredningen släpptes på måndagen.

Sverige toppar rankningen före Finland, Danmark, Nederländerna och Tjeckien.

Utredarna har gått igenom ett 30-tal indikatorer inom sex områden – risken för fattigdom, tillgång till utbildning, tillgång till arbetsmarknaden, diskriminering, hälsa och social delaktighet.

Utifrån det har man skapat ett indexvärde där det topprankade Sverige får 7,48 mot 3,57 för jumbon Grekland.

EU-snittet ligger på 5,60.

Data från sexårsperioden 2008-2014 har jämförts, i praktiken handlar det snarare om åren 2006–2012 eftersom det alltid finns en eftersläpning i statistiken.

Det betyder att tillståndet för den sociala rättvisan i de olika länderna mätts före, under och efter finanskrisen.

Det man ser är att klyftorna ökat i nästan alla länder som en följd av krisen.

För Sveriges del har siffrorna gått från 7,53 före krisen till 7,34 under krisen och 7,48 efter krisen. I de andra topprankade länderna har klyftorna ökat mer.

De fem lägst rankade länderna är Italien, Ungern, Bulgarien, Rumänien och Grekland.

Undersökningen visar att klyftorna ökat avsevärt i dessa länder om en följd av krisen.

Polen, Tyskland, Luxemburg och Tjeckien är de enda fyra länderna där klyftorna minskat under den undersökta perioden – mest i Polen (+0,99) som hade tillväxt även när finanskrisen var som akutast.

Daniel Schraad-Tischler på Bertelsmann-stiftelsen har varit med om att analysera siffrorna.

– Sveriges starkaste områden är att social härkomst spelar mindre roll än i andra länder och att arbetslösheten är förhållandevis låg, säger han till DN.

Svaga punkter för Sveriges del är den höga ungdomsarbetslösheten och att människor med invandrarbakgrund har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det är lite förvånande eftersom vi förknippar Sverige med social inklusion, säger Daniel Schraad- Tischler.

Bertelsmannstiftelsen

Bertelsmannstiftelsen är en tysk tankesmedja som bildades 1977 av företagaren Reinhard Mohn. Stiftelsen vill arbeta i Mohns anda och anser att konkurrens och medborgerligt engagemang är förutsättningar för samhälleliga framsteg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.