Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Sverige har enorma förväntningar på sig”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), framtidsminister Kristina Persson (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) får nyckelroller när FN:s hållbarhetsmål ska nås.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S), framtidsminister Kristina Persson (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) får nyckelroller när FN:s hållbarhetsmål ska nås. Foto: Magnus Hallgren

I dag, måndag, går startskottet för Sveriges arbete med att nå FN:s hållbarhetsmål. Aktörer från alla delar av samhället samlas i Stockholm. Renare hav och stöd till sönderfallande stater är prioriterat. På hemmaplan är arbetet mot utanförskap i förorterna en utmaning.

Foto: FNI höstas klubbade FN:s generalförsamling 17 nya mål för en hållbar utveckling fram till 2030. Den nya agendan skiljer sig på två sätt från de tidigare millenniemålen som tog sikte på 2015. För det första är 2030-agendan mycket bredare. För det andra sätter den upp mål för både rika och fattiga länder.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) är ett av de statsråd som kommer att vara mest involverad i  arbetet.

– Sverige har enorma förväntningar på sig. Vi har bäst förutsättningar av alla länder att genomföra agendan, enligt OECD. Man tittar på oss, säger hon.

Civilminister Ardalan Shekarabi och framtidsminister Kristina Persson, bägge socialdemokrater, kommer också att spela centrala roller. Shekarabi är ansvarig för att organisera arbetet i Sverige medan Kristina Persson leder en analysgrupp som ska samordna regeringens olika departement.

På konferensen i Stockholm i  dag, måndag, där statsminister Stefan Löfven inledningstalar, samlas över 500 deltagare från samhällets alla delar för avspark. Det handlar om myndigheter, näringsliv, akademien, civilsamhället och kulturvärlden. Alla samhällssektorer ska mobiliseras i arbetet.

Foto: Magnus HallgrenPersson, Shekarabi och Lövin Foto: Magnus Hallgren.

– Det finns ett otroligt engagemang, det har vi märkt den senaste tiden. Företag, organisationeroch enskilda hör av sig och vill göra en insats, säger Ardalan Shekarabi.

De tre statsråden pekar ut hållbara hav som en prioriterad svensk fråga. Där kommer Sverige tillsammans med önationen Fiji att ta initiativ till ett globalt partnerskap med bland annat näringsliv och forskare. Det saknas inte heller marina utmaningar på hemmaplan.

– Vi har ju ett av de mest nedsmutsade innanhaven i världen, säger Isabella Lövin med syftning på Östersjön.

En annan central svensk ambition är att hjälpa sköra och sönderfallande stater att bygga upp nya och bättre samhällsinstitutioner. Det handlar om länder som Somalia, Afghanistan och Kongo. Tanken är att svenska statstjänstemän ska dela med sig av sina kunskaper. Skattemyndigheten, Riksrevisionen och Statistiska centralbyrån är några delar av svensk förvaltning som kommer att involveras. En av läxorna från millenniemålen är att utan fred och fungerande statsapparater kan inte fattigdomen bekämpas.

Foto: Magnus HallgrenFoto: Magnus Hallgren.

– En effektiv och rättssäker förvaltning skapar tillit som blir basen för utvecklingen. Här har vi, med vår tradition av öppenhet och små problem med korruption, mycket att bidra med, säger Ardalan Shekarabi.

I april står Sverige värd för ett möte i Stockholm mellan ministrar från de sköra staterna och givarländerna. Isabella Lövin framhåller att det arbetet också är ett svar på den historiska flyktingkris som världen befinner sig i.

– Löser vi det här kommer vi att ha en värld där ingen tvingas att fly, säger Isabella Lövin.

Nedsmutsningen i Östersjön är inte den enda inrikes utmaningen för Sverige. Att samhället ska inkludera alla är en central punkt i FN:s hållbarhetsmål. Här finns också ett arbete att göra för Sverige, enligt Kristina Persson.

– Vi har ju ett stort utanförskap i  våra förorter, med hög arbetslöshet och där många människor står utanför den demokratiska processen och har låg utbildningsnivå. Det där är en stor utmaning för Sverige. Vi är ett ganska kluvet land, säger framtidsministern.

Foto i text: FN:s hemsida.

Fakta. 17 mål ska nås till 2030

I slutet av september förra året antog FN:s generalförsamling de nya globala hållbarhetsmålen. Alla FN:s 193 medlemsländer är representerade i generalförsamlingen. Målen ska vara uppnådda 2030.

Hållbarhetsmålen är 17 till antalet och fördelade på dem finns 169 delmål. Målen spänner över ett brett fält: Att utrota fattigdom och hunger, garantera hälsa och utbildning, uppnå jämställdhet, tillgång till vatten och sanitet, anständiga arbetsvillkor, minskad ojämlikhet, åtgärder mot klimatförändringar och andra miljöproblem, fredliga och rättvisa samhällen och mycket annat.

De nya hållbarhetsmålen ersätter millenniemålen som tog sikte på 2015. Millenniemålen hade fokus på utvecklingen i fattiga länder medan de nya målen inkluderar alla länder. Arbetet med millenniemålen var i  många delar framgångsrikt. Bland annat överträffades ambitionerna för fattigdomsbekämpning.

Läs mer. FN:s hållbarhetsmål
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.