Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige inför gränskontroller

Regeringen kommer att införa gränskontroller för att få bättre kontroll över flyktingsituationen. Beslutet tas på torsdagens regeringssammanträde och kommer att börja gälla från klockan 12 samma dag. Regeringen vill samtidigt införa legitimationskrav för alla som reser hit med färjor.

Situationen vid Sveriges gränsövergångar är nu så ansträngd att Migrationsverket bedömer att det krävs gränskontroller för att kunna hantera alla flyktingar som söker sig hit. På onsdagen begärde Migrationsverket att regeringen skulle fatta ett sådant beslut.

– Regeringen gör därför den samlade bedömningen att en inre gränskontroll är påkallad och uppfyller EU-rättens krav, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Beslutet om gränskontroller gäller inledningsvis i tio dagar och kan sedan förlängas i omgångar med 20 dagar i taget, enligt Ygeman. I första hand kommer kontrollerna att ske vid gränsövergångarna vid Öresundsbron och vid färjeläget i Trelleborg.

Enligt Migrationsverkets kommunikationschef Mikael Hvinlund är läget nu akut:

– Vi har en situation där människor tvingas sova i tält utanför våra kontor och i våra receptioner. Vi har en situation där Migrationsverket inte längre löser uppdraget som handlar om att säkerställa att ge tak över huvudet, säger han.

Han hoppas att gränskontroller kan innebära ett mer strukturerat och organiserat mottagande.

– Vi har en situation i våra färjelägen och tågstationer där många ensamkommande barn faktiskt försvinner varje dag och det är inte rimligt, säger Mikael Hvinlund.

Han framhåller att kontroller kan leda till att det blir fler som söker asyl än tidigare. Orsaken är att det i dag är åtskilliga människor som reser igenom Sverige för att i stället söka asyl i Norge eller Finland.

– Nu blir de tvungna att göra ett val vid gränsen om de ska söka asyl här i Sverige eller inte, säger Mikael Hvinlund.

Anders Ygeman vill inte spekulera om hur flyktingströmmarna påverkas av regeringens beslut.

– Jag tror att det för tidigt att säga. Vi får se hur utvecklingen blir, säger Anders Ygeman.

Regeringen kommer också att skicka ett förslag på remiss som innebär att färjerederierna måste kräva legitimation av dem som ska resa med en färja. I dag finns inget sådant krav och rederierna har själva omtalat att de har dålig koll på vilka passagerare de har. Förslaget ska snabbehandlas och kunna träda i kraft om ett par veckor.

– Det här innebär att vi säkerställer kvaliteten i passagerarlistorna och rederierna blir skyldiga att kontrollera legitimation, säger Anders Ygeman.

De som saknar legitimationshandlingar ska inte få kliva på färjan, enligt Ygeman. Rederier som inte kontroller legitimation kommer att få påföljder.

– Då gör de sig skyldiga till brott mot kraven på passagerarlistor som finns och kommer att ställas till ansvar för det, säger Anders Ygeman.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har redan föreslagit att Sverige ska införa gränskontroller och onsdagskvällens besked från regeringen välkomnades snabbt även av Folkpartiet.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser dock att regeringens åtgärder inte räcker till:

– Vi har föreslagit sedan ett par veckor tillbaka att regeringen tar möjligheten att införa tillfälliga gränskontroller. För om vi inte vet vilka som kommer hit så kan vi inte hjälpa dem som mest behöver det, säger hon till SVT:s Aktuellt, och tillägger att hon bland annat vill se bättre och effektivare åtgärder för återvändande avseende dem som inte har rätt att vistas i Sverige.

– Jag skulle välkomna om regeringen vill föra samtal om de här frågorna för att lösa en ohållbar situation, säger Kinberg Batra.

Tidigare på onsdagen föreslog Kristdemokraterna att Sverige utöver gränskontroller bör upprätta ett slags uppsamlingsläger för dem som söker asyl. Lägren ska finnas i anslutning till de större gränsövergångarna och fungera som en sorteringsplats för vilka som har rätt att söka asyl i Sverige och vilka som saknar sådana skäl.

KD skriver i sitt förslag att lägren bland annat syftar till att ”förhindra att nyanlända avviker”. Hur det ska gå till vill dock inte partiledaren Ebba Busch Thor gå in på.

– Det är upp till polisen att ha de resurser de bedömer behövs för att följa de lagar och regler vi har i Sverige, säger hon, och fortsätter:

– Om man lämnar området bör man mötas av valet att antingen söka asyl eller lämna landet. Man får inte vistas illegalt i Sverige.

Miljöpartiet ställer sig bakom beslutet om tillfälliga inre gränser, rapporterar TT:

”Som regeringsparti är vi med och fattar tuffa beslut. Regeringen har lyssnat på myndigheterna och landat i att den här tillfälliga åtgärden behöver införas. Att det nu kommer att genomföras inre gränskontroll innebär inte att rätten till att få sin asyl prövad förändras för de som kommer hit”, säger Magda Rasmusson, tillförordnad migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, i en skriftlig kommentar till TT.

Statsminister Stefan Löfven deltar just nu i EU-toppmötet på Malta och kommer att försöka påverka övriga medlemsländer att ta ett större ansvar för flyktingkrisen. Löfven vill bland annat se över Dublinförordningen som säger att en flykting ska söka asyl i det första land han eller hon anländer till.

Enligt uppgifter till SVT ska Löfvens förslag vara att flyktingar och migranter ska söka asyl vid EU:s yttre gräns.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.