Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige jämställt – om 81 år

Den goda nyheten är att Sverige är fjärde bäst i världen på jämställdhet. Den tråkiga är att i den här takten kommer det att dröja 81 år innan världen når jämställdhet, visar en ny rapport från World economic forum, WEF, som släpps i dag tisdag.

I nio år i rad har WEF gjort rapporten Gender gap, könsklyfta, för att mäta hur bristen på jämställdhet ser ut i världen utifrån fyra huvudkategorier: ekonomi, politisk representation, hälsa och utbildning. Därtill kommer ett antal underkategorier till varje huvudkategori.

Under dessa år har det bara gått att utläsa en marginell förbättring i jämställdheten i arbetslivet. Gapet i jämställdhet gällande ekonomisk delaktighet och möjlighet är till 60 procent stängt, vilket är en ökning med fyra procent sedan 2006, då mätningarna inleddes. Baserat på det, och på att det som i dag är jämställt fortsätter vara det, kommer det att dröja 81 år innan klyftan mellan kvinnor och män stängs helt på området.

142 länder är med i rapporten och det område som är mest jämställt av de uppmätta är hälsa. 35 länder har helt lyckats stänga gapet, varav 3 under det senaste året. Gapet beräknas till 96 procent stängt globalt.

Tätt därefter kommer utbildningsgapet, som är igenmurat till 94 procent.

Politisk delaktighet är området som ligger mest öppet. Bara 21 procent av klyftan är stängd, även om det är delen i rapporten som förbättrat sig mest sedan 2006.

Inget land har helt lyckats stänga sin könsklyfta, men Island ligger närmast. Alla de första fem länderna på indexlistan ligger i Norden: efter Island kommer Finland, Norge, Sverige och Danmark. Sverige låg etta på listan 2006, men knuffades ner till en tredjeplats 2008 och sedan till fjärdeplats året därpå. Detta beror på att övriga nordiska länder har förbättrat sin jämställdhet, medan Sverige legat still, enligt WEF.

Sett till individuella underkategorier klarar sig dock Sverige ännu sämre. I kategorin ”lika löner för liknande arbete” hamnar vi till exempel på plats 71. Gapet är bara stängt till 64 procent.

Sämst på jämställdhet är sedan 2006 Jemen, även om landet inbördes har lyckats förbättra sina resultat sedan dess.

Världens 10 mest jämställda länder:

Island

Finland

Norge

Sverige

Danmark

Nicaragua

Rwanda

Irland

Filippinerna

Belgien

Källa: WEF

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.