Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige kan skicka Herculesplan till Syrien

Foto: Anders Hansson

I helgen fick Sverige en förfrågan från FN om att ställa upp med flygtransporter i arbetet med att avväpna Syrien på kemvapen. ”Regeringen är positiv till det”, säger Erik Zsiga, pressekreterare hos Carl Bildt. 

Det handlar i så fall om att skicka ned ett Herculesplan, som ska ställas till FN:s och OPCW:s förfogande för flygtransporter i samband med avvecklingen av kemvapen i Syrien. 

– Detaljerna är inte klara ännu, eftersom vi fick förfrågan i helgen. Men regeringen är positiv till att ställa upp med ett flygplan, och hoppas få riksdagen med sig, säger Erik Zsiga.

Enligt försvarsministern Karin Enström(M), som var på resa under måndagen och bara gick att nå helt hastigt innan hon klev på ett plan, är det en förfrågan som kommit in genom UD.

– Vi har fått en informell förfrågan om vi kunde ställa upp i arbetet med FN:s och OPCW:s arbete med att eliminera kemvapen. Vi skulle basera en Hercules på Cypern och flyga i första hand till Beirut. Vi undersöker tillsammans med Försvarsmakten vilka möjligheter vi har att tillgodose FN:s och OPCW:s önskemål.

–Vi vill bidra till att hjälpa till, säger Karin Enström. 

Insatsen skulle gälla under en tidsrymd av några månader, och det skulle behövas personal från Försvarsmakten bland annat för att operera flygplanet.

– Behövs ytterligare personal måste Försvarsmakten se på vad det finns för möjligheter, 

Om insatsen formellt skulle klassas som att det är en väpnad styrka som deltar, kommer det att behövas ett godkännande i riksdagen.

– Men jag gissar att det här är något som riksdagspartierna är positiva till.

Varför just Sverige fått frågan vet inte Karin Enström.

– Men man vet att vi har resurser med transportflygplan. Vi har varit beredda att delta med flygtransporter till Mali, något som inte blev av. Jag ser framför mig att det nu handlar om att stötta FN och OPCW, och att flyga personal och utrustning för att utföra den insats som ska göras för att eliminera kemvapnen.

Den internationella expertgruppen från OPCW och FN som ska förstöra kemvapnen, anlände till Syrien för cirka tio dagar sedan. Den uppges ha påbörjat sitt arbete den 6 oktober. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.