Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige klassas som ett ”högriskland”

Sverige klassas som ett ”högriskland” inför president Obamas besök av den amerikanska säkerhetstjänsten. Den bedömningen gör flera experter.

Säkerhetspådraget runt president Barack Obamas Sverigebesök är enormt och förberedelserna pågår för fullt. Omkring 500 personer beräknas anlända till Stockholm i samband med besöket den 4-5 september.

Svensk polis har huvudansvaret för säkerheten med runt 2.000 poliser som ska vara i tjänst de två dagarna. Men amerikanska Secret Service deltar också i arbetet, och finns redan på plats i vår huvudstad.

Som ansvariga för presidentens säkerhet gör de en riskbedömning av alla länder Obama besöker. Och Sverige klassas som ett högriskland, trots att det kan uppfattas som ett säkert land för internationella besökare.

Främsta orsaken är morden på ledande politikerna Olof Palme och Anna Lindh, men även självmordsbombningen på Drottninggatan i Stockholm city den 11 december 2010. Statistiken visar också att Sverige har drabbats av fler politiska mord än USA.

– Man ser på Sverige som ett land som inte har varit så framgångsrikt de senaste 30 åren på att skydda sin statsledning, säger säkerhetsexperten Peter Jonsson som under många år har undervisat hos amerikanska FBI till Expressen.

Som ett exempel på den amerikanska inställningen berättar Olle Wästberg, före detta generalkonsul i New York, om hur ett stort säkerhetspådrag mötte före detta statsminister Göran Perssons under ett officiellt besök i New York efter mordet på Anna Lindh i tidningen Fokus.

– När vi hade dumpat Persson på hotellet frågade jag om de gjorde på samma sätt för varje gästande premiärminister. Nej, bara för ”högriskländer”, svarade Secret Service chefen och läste i sina papper: ”Två politiska mord, ett olöst”, säger Olle Wästberg till Fokus.

Även Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, anser att det finns skillnader i säkerheten mellan förra presidentbesöket till Sverige av George W Bush och det stundande med Obama. Där pådraget för den senare har skärpts betydligt.

Enligt Abrahamsson skulle USA aldrig få för sig att lägga överbefälhavarens liv i händerna på någon ”lokal sheriff”. Dessutom har USA en tveksamhet mot Sverige och landets öppenhet, en slags tafatthet, som funnits med ända sedan Olof Palme tog upp kampen mot amerikanerna, skriver Fokus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.