Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige kräver FN-utredning om mordet på Catalán

Sverige kräver att en internationell utredning tillsätts för att gå till botten med mordet på svenskan Zaida Catalán.

– Jag har tagit kontakt med generalsekreteraren i FN för att kräva att det också blir en internationell undersökningskommission, säger utrikesminister Margot Wallström.

Det finns nu tre utredningar om dådet i Demokratiska republiken Kongo den 12 mars i år, då Catalán och hennes FN-kollega, amerikanen Michael Sharp, mördades. En bedrivs i Kongo, en i Sverige och en i USA.

– Brottsutredningarna som bedrivits har väldigt olika kvalitet och resultat, säger Margot Wallström och fortsätter:

– Vi har inte fått fram vilka som är skyldiga till det här brottet. Det är viktigt att vi kan ställa någon till svars, och därför menar vi att vi behöver ta ytterligare ett steg.

FN:s generalsekreterare António Guterres tar frågan på allvar, och Sverige har enligt Wallström även fått stöd från USA för att tillsätta en FN-kommission.

– Om man inte ställer dem (de skyldiga) till svars är det till skada för hela FN-systemet och för möjligheterna att rekrytera människor som ska arbeta åt FN i fortsättningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.