Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Sverige måste bygga upp ett totalförsvar”

Björn von Sydow presenterar rapporten ”Motståndskraft”.
Björn von Sydow presenterar rapporten ”Motståndskraft”. Other: Henrik Montgomery/TT

Bryter det ut ett krig i Europa kan Sverige bli det första offret med 10.000-tals skadade. El och transporter slås ut och svenskarna måste därför lagra livsmedel och andra förnödenheter för en vecka. Sverige som helhet måste bygga upp ett totalförsvar som kan klara en avspärrning i tre månader.

De drastiska beskeden ger Försvarsberedningen som på onsdagen lade fram rapporten "Motståndsvilja". Beredningen består av politiker från alla åtta riksdagspartierna som ska lägga grunden för att bygga upp ett nytt totaltförsvar åren 2021-2025. 

Beredningens ordförande Björn von Sydow (S) kallade förslagen "en samhällsreform" som tvingas fram av ett allt sämre omvärldsläge.

- Det militärstrategiska läget har försämrats i  Europa under de senaste åren. Den ryska militära förmåga ökar och kommer att fortsätta att öka, slog Björn von Sydow fast när han presenterade den 220-sidiga rapporten.

I riksdagens nu gällande försvarsbeslut från 2015 sades att ett angrepp mot Sverige var "fortsatt osannolikt". Nu sägs att "ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas". 

En tydlig skärpning är att beredningen skriver att "en större konflikt kan inledas med angrepp på Sverige". I klartext: att Ryssland i ett krigs inledning tar kontroll över delar av Sverige för att hindra EU och Nato att undsätta sina medlemmar i Östersjöområdet.

Dagens Sverige är mycket sårbart för hot, utpressning, och regelrätta angrepp. Stora delar av riket kan drabbas av intensiva krigshandlingar med svåra konsekvenser där elkraft-, tele-, data-, transport- och betalningssystem slås ut. Ett angrepp leder till 10.000-tals skadade. vilket sjukvården inte klarar.

Motståndsviljan börjar hos den enskilde, konstaterar beredningen. Alla svenskar bör lagra livsmedel, vatten och för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka.

- Jag har själv börjat med det. Vi har mat, filtar och där jag bor eldstad. Vi har fotogen och en radio som man vevar på så att jag kan höra på FM-bandet, säger Björn von Sydow till DN.

Efter över 20 års avrustning av kalla krigets svenska civilförsvar innebär rapporten helt om. Planering och ledning centralt, regionalt och lokalt återinförs. Flera av de beprövade lösningar som fanns under kalla kriget kommer åter till heders (se fakta). Kostnaderna för att bygga upp totalförsvaret blir fyra miljarder kronor per år, en tiondel av Försvarsmaktens anslag.

Målet ska vara att Sverige ska har ett "trovärdigt" civilt och militärt försvar som kan hålla ut i självt i tre månader tills vi får hjälp utifrån. I rapporten nämns inte Sveriges militära alliansfrihet. Det kritiseras av Sverigedemokraterna och Vänstern. (V) anser att rapporten "skapar onödig oro". Från allianspartiernas sida tas betänkandet tvärtom till intäkt för att Sverige borde gå med i Nato. 

Några förslag skulle kunna genomföras redan nu genom partiöverläggningar i försvarsgruppen (S, MP, M och C). De tre partierna till höger om försvarsgruppen (SD), (KD) och (L) vill i flera avseenden skynda på och har mer långtgående förslag.

– De farligaste åren är de som ligger närmast framför oss, varnar Allan Widman (L), ordförande för riksdagens försvarsutskott. 

Förslagen i korthet

Ledningen av totalförsvaret som samlas under Försvarsdepartementet. Myndigheten MSB får ökade befogenheter, några landshövdingar blir civilbefälhavare i civilområden som samordnas med militärdistrikten.

Individer ska klara sin försörjning i en vecka, Sverige under tre månader.

3.000 tidigare poliser krigsplaceras i en förstärkningsresurs för höjd beredskap .

Befolkningsskydd med skyddsrum, utrymningsplaner, krigssjukvård med beredskapssjukhus m m skapas med krigsplacerad personal.

Försörjningsberedskap för livs- och läkemedel mm byggs upp, samt reservkraft. Reglering införs för krigsviktiga företag. Civila fordon ska kunna rekvireras.

En ny myndighet ska granska civila och militära myndigheter i totalförsvaret.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.