Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige och Danmark ingår försvarsavtal

Svenska Jas 39 Gripen över S:t Annas skärgård.
Svenska Jas 39 Gripen över S:t Annas skärgård. Foto: Magnus Hallgren

Sverige och Nato-grannen Danmark undertecknar på torsdag ett försvarsavtal. Det gör det möjligt för ländernas militära förband att i fred använda flygbaser, hamnar och utbyta information.

Avtalet ska undertecknas i Stockholm av försvarsministrarna Peter Christensen från Danmark och Peter Hultqvist, Sverige.

– Fördelen är att vi kan använda varandras infrastrukturer. Genom att gemensamt arbeta med lägesinformations och informationsutbyte har vi hela tiden en gemensam bild av vad som händer i Öresundsregionen, avslöjar försvarsminister Peter Hultqvist för DN och tillägger:

– På det sättet kan vi hantera eventuella problem som kan uppstå gemensamt.

Ryska signalspaningsplan som flugit utan transponder har ju varit nära att kollidera civila flygtrafiken vid Kastrup. Var det en impuls till samarbetet?

– Det bidrog. Det var i samband med det tog vi kontakt med danskarna. Det är ett exempel som gav vid handen att vi på olika sätt bör samordna oss och så att vi har en gemensam bild av vad som sker. Det finns arrangemang i dag men det här handlar om att utveckla det hela så att vi kan ta del av militära uppgifter, svarar Peter Hultqvist som tillägger:

– Avtalet gäller också för att under vissa förutsättningar har tillgång till varandras territorier, säger försvarsministern.

Avtalet gäller också för att under vissa förutsättningar har tillgång till varandras territorier.

Det innebär att det blir möjligt för ländernas flyg- och marinstridskrafter att använda varandras baser. Men det finns en begränsning: avtalet ska endast gälla i fred. Ett likartat avtal av det här slaget som Sverige i dag med gäller med Finland.

– Med Finland förbereder vi också för krishantering bortom fredstida förhållanden. Men i så fall beslutar vi i det läget om vi ska öppna den dörren och utnyttja de möjligheterna med Finland, säger Peter Hultqvist.

Finland är inte med i Nato, ser du någon principiell skillnad i att samarbeta med Nato-landet Danmark?

– Danmark är ju ett grannland med gemensam geografi med oss. Så vi tycker det är rimligt att sluta ett bilateralt avtal. Vi har ju samarbete med Nato-länder bilateralt, inom det nordiska samarbetet och vi deltar ju med Nato-länder i olika internationella insatser. Så vi har ju sedan gammalt ett samarbete som också är medlemmar i Nato, svarar försvarsministern.

Tidigare artiklar.  Folk och försvars konferens i Sälen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.