Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige öppnar för valfångst

Världsnaturfonden (WWF) kritiserar att Sverige nu öppet stöder krav på att åter tillåta kommersiell valfångst. Miljöminister Andreas Carlgren talar för ett förslag om begränsade fångstkvoter för valfångstländerna.

Danmark stöder också förslaget, men de övriga EU-ländernas ministrar är negativa till idén. Kommersiell valfångst har varit förbjuden sedan 1986, och många skulle se det som ett nederlag om man böjde sig för fångstländerna Japan, Norge och Island.

De som är för en begränsad fångst anser att förbudet inte fungerar eftersom fångstländerna ändå har fortsatt jakten. Om jakten tillåts kan Internationella valfångstkommissionen IWC bestämma kvoterna, vilket troligen skulle innebära att färre valar dödades jämfört med i dag.

– Vi tror att det finns en möjlighet att få Japan, Norge och Island med på en internationell överenskommelse. I dag har vi starka regler på papperet, men ingen verklig kontroll, sade Carlgren (C) vid ett EU-ministermöte på fredagen.

Men WWF ställer sig undrande till hans hållning.

– Vi kan inte riktigt förstå logiken, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare i WWF.

– Vi ser inte att det här är ett område där man bör ha politiska kompromisser, fortsätter han.

Gustavsson anser att regeringens hållning i frågorna om varg- respektive valjakt nu liknar varandra.

Han menar att det inte finns någonting som tyder på att en övergång till begränsade kvoter vore bättre för valpopulationen.

– Vi ser inte att det finns anledning att ändra den här principen.

På sista tiden har även USA uttryckt att man kan tänkas ställa sig bakom ett hävande av förbudet. Men Australien och Nya Zeeland är emot, och inom EU är Tyskland, Österrike, Belgien, Irland, Nederländerna och Storbritannien motståndare till att legitimera fångsten.

Frågan kommer att avgöras vid nästa IWC-möte i Marocko 21–25 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.