Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige pressades att bidra mer i Afghanistan

USA pressade Sverige om mer engagemang i Afghanistan. Det visar amerikanska diplomathandlingar från Wikileaks som DN tagit del av. Sedan påtryckningar förra året har Sverige kraftigt ökat sina insatser i Isafstyrkan.

Sverige var amerikanernas nyckel till att få Europa att satsa mer i Afghanistan. Under ordförandeskapet i EU skulle en växande svensk trupp i landet fungera som en ”katalysator för andra medlemsstater”.

Det visar diplomathandlingar som amerikanska ambassaden i Stockholm skickade till sitt hemland och som Wikileaks kommit över.

Enligt dokumenten från juli 2009, som DN tagit del av, framgår att USA skulle pressa Sverige om ökat engagemang i Afghanistan. September var den bästa månaden att påverka svenska makthavare eftersom UD och försvarsdepartementet då höll på att slutföra sin proposition till riksdagen:

”När propositionen lämnas till riksdagen i slutet av oktober kommer det att bli svårt att ändra truppnärvaron nästa år.”

En av planerna var att smörja försvarsminister Sten Tolgfors (M). Under ett Washingtonbesök den 20 juli 2009 skulle han tackas för att Sveriges växande engagemang i Afghanistan är ”till hjälp för and­ra”.

Efter påtryckningarna har de svenska kostnaderna i Afghanistan vuxit kraftigt. I år väntas prislappen för Isaf  landa på över 1,5 miljarder kronor, enligt försvarsdepartementets prognos. Förra året uppgick den till cirka en miljard kronor. Ökningen på nästan 50 procent beror bland annat på förstärkningar av materiel och fordon. Däremot har antalet personer på plats i landet legat relativt konstant.

Enligt Wikileaksdokumenten tipsade under sommaren 2009 en hög tjänsteman på svenska försvarsdepartementet om hur USA skulle lyckas övertyga makthavare att satsa mer i Afghanistan.

Ett förslag var att låta högre amerikanska militärer besöka Sverige och tala öppet om Isafstyrkans ­ansträngningar. Tjänstemannen bekräftar för DN att han diskuterat den svenska närvaron i Afghanistan på amerikanska ambassaden, men att han inte har något minne av att ha uttryckt sig så.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.