Sverige säger nej när Italien ber om hjälp med munskydd
Sjukvårdspersonal i Cremona i norra Italien.Foto: Claudio Furlan/AP
Italien ber om hjälp med munskydd för att klara av vården av smittade med det nya coronaviruset.
Men Sverige har svarat nej på den officiella förfrågan. Det framgår i ett mejl till regeringskansliet: ”Sverige måste hushålla med de resurser som finns i landet.”
Samtidigt uppger flera svenska regioner att de förbereder sig för materielbrist.
Italien är det europeiska land som hittills drabbats hårdast av det nya coronaviruset. På tisdagen rapporterades att över 2.500 i landet smittats, av dessa hade 136 hunnit tillfriskna medan 79 personer avlidit till följd av sjukdomen.
En av de frågor som följt av smittspridningen är risken för brist på grundläggande sjukvårdsmateriel, bland annat munskydd, i de drabbade länderna.
Under onsdagskvällen den 26 februari skickade Italien ut en internationell förfrågan om ett obegränsat antal munskydd. Begäran om hjälp gjordes via EU:s civilskyddsmekanism – samma system som Sverige använde när bland annat italienska flygplan skickades att bekämpa de svenska skogsbränderna sommaren 2018.
Men Italien får ingen hjälp av Sverige. Efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen tagit del av förfrågan förra veckan har myndigheterna gjort den gemensamma bedömningen att Sverige inte kan bistå med munskydd. Det framgår i ett mejl från MSB till regeringskansliet som DN tagit del av.
Anledningen, enligt mejlet till regeringskansliet, är att ”Sverige måste hushålla med de resurser som finns i landet”. Även Försvarsmakten informerades om förfrågan enligt mejlet.
Mejlet som MSB:s tjänsteman i beredskap skickade till tjänstemän på justitiedepartementet den 27 februari.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att beslutet kommer efter en bedömning av Sveriges beredskap och behov.
– Det vi har sett i de regionala lägesbilderna är att man börjar få problem i vissa delar med att säkra leveranser eftersom den globala efterfrågan är stor. Vi har inga jättestora lager i Sverige och samtidigt som vi uppmanar regionerna att säkerställa tillgången på skyddsmaterial kan vi inte uppmana dem att ge bort någonting, säger hon.
De munskydd som efterfrågas av Italien är av klass FFP2 och FFP3, där den sistnämnda har den högsta skyddseffekten.
Johanna Sandwall säger att munskydden används även vid vård av andra sjukdomar och att Sverige kan komma att påverkas av den stora efterfrågan på skyddsmateriel även om antalet smittade av det nya coronaviruset inte ökar här.
– Vi gör inga andra bedömningar än Folkhälsomyndigheten som säger att risken är måttlig för en allmän spridning i landet.
DN har ställt frågan till alla landets 21 regioner hur tillgången på skyddsutrustning är. Av de 15 som svarat säger alla att tillgången är bra under rådande omständigheter, men att om läget förvärras kan det uppstå en brist.
”Det finns tecken på att det kan uppkomma brist på viss utrustning, framför allt andningsskydd”, svarar region Skåne.
”Vi har just nu god tillgång till skyddsutrustning men ser naturligtvis över behoven även för ett scenario med ett utbrott som pågår under längre tid. I det fallet finns risk för brist på skyddsutrustning givet att många andra regioner och länder också har behov. Vi samordnar därför behoven nationellt”, svarar region Västmanland.
Av de 24 personer i Sverige som hittills diagnosticerats med sjukdomen covid-19 har majoriteten smittats efter resor till Italien.
Även de mer effektiva munskydd som används inom vården är till liten nytta för personer som inte kan använda dem. De är mycket tätare, de är jobbiga att andas i och går därför inte att använda under lång tid. De måste också bytas ofta, allteftersom virus samlas i dem.
– Det kräver att man kan hantera dem, så att de sitter tätt och luft inte kommer in vid sidan om munskyddet, och att man till exempel kan ta av dem utan att få virus på sig, har statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare sagt.
På tisdagen gick även Frankrikes president Emmanuel Macron ut på Twitter och sa att den franska staten kommer att beslagta alla skyddsmasker som finns i lager eller är under produktion. Maskerna ska delas ut till vårdspersonal och fransmän som smittas av det nya coronaviruset.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.