Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige satsar på ubåtsjakt

02:11. Sverige kommer att rusta upp fartyg för att jaga inkräktande ubåtar, uppger försvarsminister Peter Hultqvist.

Sverige kommer att rusta upp fartyg och båtar för att jaga inkräktande ubåtar. Regeringen Löfven kommer att satsa totalt sex miljarder kronor extra på försvaret av Sverige – utöver de vallöften som gavs av alliansregeringen.

Det uppger försvarsminister Peter Hultqvist för Dagens Nyheter. På torsdagen träffade försvarsministern företrädare för oppositionen för samtal om försvarets inriktning åren 2016-2020 som rikdagens ska besluta om i vår.

En av regeringens satsningar blir på bättre ubåtsskydd. I höstas kränktes Sverige av ubåtsintrång och statsminister Stefan Löfven lovade den 14 november att stärka ubåtsskyddet. Och nu slår försvarsministern fast att det verkligen blir en ekonomisk satsning på att möta inkräktarna under ytan.

- Ubåtsjakten är ett prioriterat område. Vi har ju haft händelser som visar att det är väldigt viktigt att ha ökad kapacitet för ubåtsjakt. Vi måste göra vad vi kan för att behålla och utveckla kompetensen. Det är väldigt viktigt att värna Sveriges suveränitet, säger Peter Hultqvist.

Förutom fler övningar och större besättningar till marinens fartyg vill regeringen kunna sätta in fler enheter. Fartyg och båtar som avvecklats, är avrustade eller inte används ska sättas in.

Idag har marinen fem toppmoderna Visby-korvetter. Men korvetten Gävle, byggd på 1990-talet, ligger avrustad i ett bergrum på Muskö sedan 2012 i brist på pengar. Nu ger försvarsministern besked om att både Gävle och systerfartyget Sundsvall ska moderniseras rejält genom att få helt nya sensorer och ledningssystem så att de kan användas fullt ut i ubåtsjakt under hela sin kvarvarande livstid.

- Det är en ansenlig summa pengar som vi avsätter till denna halvtidsmodifiering, säger försvarsministern.

Förra sommaren avvecklade försvaret de bevakningsbåtar som är marinens ögon och öron. De byggdes på 1990-talet och kan fälla sjunkbomber mot ubåtar. Det fanns då inte pengar att låta dessa arbetshästar på sjön vara kvar. Så sent som i november skänkte Försvarsmakten dessutom bort sina sista bojbåtar. Även de är 90-talsbåtar, byggda för att lägga ut och avlyssna hydrofonbojar som kan avslöja främmande undervattensverksamhet. Här blir det nu helt om:

- Sju bevakningsbåtar modifieras och fyra bevakningsbåtar byggs om till bojbåtar för ubåtsjakt. Det har en direkt bäring på ubåtsjaktförmågan, säger Peter Hultqvist som tillägger att också fasta spaningssystem under vattnet, sensorer, kommer att läggas ut.

Försvarsministern avslöjar också för DN att försvaret får mer pengar.

- Vi tillför nu i rena tillskott till försvaret sammanlagt drygt 6,2 miljarder kronor i skarpa medel de närmaste fem åren. Vi prioriterar tydligt i ett paket som får en reell effekt.

Detta är 6,2 miljarder kronor som läggs ovanpå de höjningar som alliansen utlovade före valet. Framför allt sker Hultqvists satsning på försvaret i närtid. Medan alliansen lovade ett tillskott år 2018 på 700 miljoner kronor lägger S-MP-regeringen till ytterligare 1,3 miljarder år 2018, enligt försvarsdepartementets siffror. Det innebär att försvarets årsbudget 2020 blir 46,6 miljarder kronor.

Utöver regeringens 6,2 miljarder i friska pengar så omfördelas därutöver 1,3 miljarder kronor inom försvarsanslaget från internationella insatser till försvaret av Sverige. Totalt blir det alltså 7,5 miljarder mer till verksamhet i Sverige fram till och med år 2020.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.