Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa

Gabriel Wikström.
Gabriel Wikström. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa inom tio år. Målet är att vården ska komma ikapp de andra samhällsfunktionerna, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

I dag kan vi sköta det mesta av vårt vardagliga liv via internet, vi kan deklarera, boka restaurangbesök och sköta våra bankärenden. Men det är fortfarande ovanligt att sjukvården har sådana tjänster. Nu ska det ändras, regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har fattat beslut om en gemensam vision för e-hälsa. Målet är att Sverige ska bli bäst i världen 2025.

– Sverige är långt ifrån bäst i världen i dag. Övriga samhället har gått starkt framåt när det gäller digitalisering, men när det kommer till hälso- och sjukvården och omsorgen förflyttas man ett antal decennier tillbaka i tiden, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Det handlar inte bara om att patienter ska kunna boka tider eller hålla kontakt med vården via e-hälsotjänster. Uppföljning och feedback mellan läkare och patient skulle också kunna underlättas. Förhoppningen är även att det skulle minska administrationen inom vård och omsorg. I dag fungerar inte vissa grundläggande it-system optimalt, vilket till exempel innebär att patienter måste registreras flera gånger i olika system.

– Och när man ska byta vårdgivare, vilket allt fler patienter gör eller kommer att göra i framtiden, måste journalerna skrivas ut, faxas och därefter scannas för att bli digitala. Det är en bra illustration över hur viktigt det är att göra något åt detta. Jag tror att det kommer att bli en förtroendefråga för vården om vi inte gör rätt saker nu, säger han.

Eftersom det handlar om så många aktörer, 21 landsting och 290 kommuner, så behöver det börja med en gemensam vision med SKL, menar Gabriel Wikström. Visionen kommer att följas av en eller flera konkreta handlingsplaner. Men redan i dag pågår arbete, ett sådant är lagförslaget för en gemensam läkemedelslista.

– Trots att Sverige är det land med flest e-recept kan inte förskrivande läkare se vilka mediciner en patient har. Med en gemensam läkemedelslista skulle vi inte bara öka effektiviteten utan också patientsäkerheten. Det är en av de frågor som är viktigast att lösa, säger Gabriel Wikström och påpekar att regeringen anställt extra kompetens för att lösa de juridiska frågorna.

Det finns många bra initiativ kring e-hälsa i världen, men det som ska göra att Sverige blir bäst är enligt Gabriel Wikström att man tar ett samlat grepp i hela landet och inkluderar både sjukvård och omsorg.

Det finns många bra lokala initiativ redan i dag, påpekar SKL:s förste vice ordförande Anders Henriksson (S). Men med visionen blir det tydligare rollfördelning och en större långsiktighet.

– Vi ser digitala tjänster och e-hälsa som en möjlighet att möta de utmaningar vi står inför. Den här visionen ger oss en möjlighet att utveckla verksamheten för att kunna förbättra för patienterna, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.