Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-ska-fa-6-miljoner-doser-vaccin/

Svensk politik

EU-avtal ska ge Sverige minst 6 miljoner doser vaccin

01:52. Sverige köper tillsammans med övriga EU-länder vaccin från Astra Zeneca, under förutsättning att vaccinet får godkänt, meddelar statsminister Stefan Löfven under en pressträff.

Sverige ska få 6 miljoner doser vaccin mot covid 19 med möjlighet till 2 miljoner ytterligare, enligt ett avtal som EU har slutit med läkemedelsbolaget Astra Zeneca. 

– Det troliga är att riskpersoner och vårdpersonal får gå först, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen klubbade på torsdagen att Sverige ska ansluta sig till EU:s vaccinavtal. Enligt avtalet ska vaccinet, när det godkänts, fördelas mellan EU-länderna efter befolkningsstorlek. 6 miljoner doser kan räcka till 3 eller 6 miljoner svenskar, beroende på hur många doser som behövs för att skapa immunitet, enligt socialminister Lena Hallengren (S). Om det behövs har Sverige möjlighet att köpa 2 miljoner doser till.

Totalt för hela EU handlar det om 300 miljoner doser med option på 100 miljoner ytterligare.

Det är Folkhälsomyndigheten som ska planera för vilka grupper som ska prioriteras och hur vaccinationerna ska organiseras. Myndigheten ska redovisa hur arbetet går den 31 augusti.

Enligt socialminister Lena Hallengren är det rimligt att riskgrupper och vårdpersonal får stå först i kön. Bedömningen nu är att något vaccin bör finnas färdigt under första kvartalet nästa år.

– Det kommer att behövas flera olika vaccin och de kommer att komma i olika omgångar så jag vill inte säga ett bestämt datum.  

När blir det möjligt för alla svenskar som vill bli vaccinerade att bli det?

– Det är ganska omöjligt att svara på. Det hänger på vilket vaccin som går i mål, hur många doser det finns av det och och vilka grupper som svarar på det. Vi vet inte heller hur många gånger man kommer att behöva vaccinera sig, säger Lena Hallengren.

Enligt regeringens vaccinationssamordnare Richard Bergström pågår förhandlingar med tre ytterligare tillverkare utöver Astra Zeneca. Sverige ingår i en grupp med sex andra länder som sköter förhandlingarna.

– EU-kommissionens strategi är att vi ska en portfölj av vacciner som utnyttjar olika teknologier. Vi vet inte vilka vaccin som kommer att fungera bäst för olika målgrupper, säger Richard Bergström.

Han har en bakgrund som VD för den svenska läkemedelsindustriföreningen och dess europeiska motsvarighet.

I coronakrisens inledning havererade det som är själva kärnan i EU-samarbetet, den fria handeln mellan medlemsländerna. Gränser stängdes och leveranser av skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel kom inte fram, vilket inte minst drabbade Sverige.

Vad talar för att samarbetet skulle fungera bättre när det gäller vaccin?

– Det fungerade inte bra i början men det har med tiden fungerat bättre och bättre. Det som talar för det är att vi nu har ett avtal där vi har beslutat att gå med och det är fler avtal på gång. Jag tycker att det bevisar att samarbetet fungerar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Totalt är 165 olika vacciner under utveckling globalt, varav 32 redan testas på människor.

Läs mer: Är regeringen redo för huggsexa om vaccin? 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt