Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige ska få schweizarna att rösta ja

Schweiz ska folkomrösta om Jas Gripen.
Schweiz ska folkomrösta om Jas Gripen. Other: Pascal Lauener/TT

Sverige har en hemlig plan för att få Schweiz att säga ja till Jas Gripen vid folkomröstningen. Det handlar om att lobba in positiva artiklar i medier och att få stridsflygplanet att flyga för schweizarna var sjätte vecka. Flera ministrar förnekar all kännedom om operationen, avslöjar SR Ekot. 

Sedan i höstas har Sverige en särskild plan med stödaktiviteter för att få schweizarna att godkänna regeringens planerade köp av 22 Jas Gripen-plan. Operationen är sekretessbelagd och kallas för Bruttolista AB Sverige, uppger SR Ekot på onsdagen. 

Handelsminister Ewa Björling, utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt samt flera andra svenska ministrar har alla fått hemligstämplade brev från Sveriges ambassadör i Schweiz, Per Thöresson, med en beskrivning av planen. De två förstnämnda förnekar att de känner till operationen. 

I breven skriver Per Thöresson att Schweiz försvarsminister Ueli Maurer ber Sverige om hjälp för att få schweizarna att rösta ja. Ambassadören planerar att fixa intervjuer och lobba in positiva artiklar om Sverige i schweiziska medier. Bland annat ska han försöka få schweizisk tv att rapportera när Ueli Maurer åker Vasastafetten i Mora. Och Ueli Maurer vill att Jas Gripen ska flyga för schweizarna var sjätte vecka. 

– Det är inte en lista för att påverka opinionen, det är en lista över alla evenemang som vi har planerat, säger Per Thöresson till SR Ekot och menar att det handlar om vanligt ambassadarbete.

Men i ett av breven skriver han att Sveriges bidrag mycket väl kan komma att utgöra tungan på vågen. 

– Ja, du ska tolka det precis som det står, allt tyder på att det kommer att bli en väldigt jämn folkomröstning, att vi då genomför vår plan som vi har tänkt ser jag inget som helst konstigt med, säger Per Thöresson till SR Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.