Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-ska-hjalpa-fattiga-i-rumanien/

SVERIGE

Sverige ska hjälpa fattiga i Rumänien

Bild 1 av 6 Mamman Corina Vasile, 30 år, bor tillfälligt i ett litet rum med jordgolv i staden Marasesti med sina barn Roberto, 1 år och Alexandra, 7 år. De kommer att tvingas flytta när ägaren kommer tillbaka från Spanien.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 6 Armando kom nyligen hem till Marasesti från Norrtälje där han tiggt pengar de senaste månaderna. För pengarna har han köpt ved som ger en värme i huset.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 6 Madalin är sist i en barnaskara på sju. Tidigare levde hon och hennes familj i ett litet hus med jordgolv.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 6 I Marasesti bor omkring 15 000 människor. I de centrala delarna ser den ut som vilken sömnig liten småstad som helst. Där åkermarken tar vid är husen byggda av träplankor och lera.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 6 Severa och hennes barn bor numera i ett slott. Det är i alla fall vad hon kallar stenhuset de flyttade in i för ett drygt år sedan. Tre rum, kamin, rinnande vatten och elektricitet. Tatiana, Rodica, Denisa, Andrei, Florid, Yonot, Allesandra och mamma Severa med minstingen Madalin. Det kostade Röda Korset runt 80 000 kronor att bygga och finansierades till stor del av bidrag från EU:s strukturfonder.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 6 Anna-Maria 6 år går förväntansfullt in genom ytterdörren till det sociala centret. Där finns spel, datorer och annat som hon inte har tillgång till hemma.
Foto: Roger Turesson

Nytt samarbetsavtal ska hjälpa fattiga romer i Rumänien. Men ansvarig minister tror inte på snabba effekter.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in