Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-ska-utoka-coronatester-100000-tester-ar-malet/

SVENSK POLITIK

Sverige ska utöka coronatester – 100.000 tester är målet

28 min. Stefan Löfven och Lena Hallengren höll pressträff.

Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) berättar på fredagen att antalet personer som ska testas för covid-19 i Sverige kommer att öka kraftigt. Målet är att nå 100.000 tester i veckan.

I ett första steg ska misstänkt smittade och personer som arbetar inom samhällsviktiga sektorer prioriteras och erbjudas tester. Förhoppningen är att personal inom vård och omsorg som nu tvingas stanna hemma med lindriga symtom ska kunna återgå i arbete om de efter tester visar sig vara fria från det nya coronaviruset.

– Vi vill se möjligheter för fler att gå tillbaka till arbetet för att vårt samhälle ska fungera och samhällsviktiga funktioner ska kunna upprätthållas. Det kommer underlättas av att man inte stannar hemma bara för att, utan man stannar hemma om man är sjuk, säger Lena Hallengren.

Exempel på andra yrkesgrupper är poliser och räddningstjänst, men enligt Hallengren ska tester även erbjudas ”andra relevanta delar av samhället” (se faktaruta med MSB:s lista över yrken med samhällsviktig verksamhet).

Målet är att nå en kapacitet där mellan 50.000 och 100.000 tester kan utföras varje vecka. Exakt när det målet kan nås vill socialministern inte sia om.

– Det är väldigt svårt att säga, men det kommer handla om veckor, inte två veckor utan flera veckor. Men vi har redan nu fördubblat vår kapacitet och är uppe i 19.000 tester i veckan, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) under fredagens presskonferens.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som också deltog på pressträffen, kan det rent av bli fråga om fler än 100.000 tester i veckan.

Samtidigt ska statistiskt utvalda delar av befolkningen testas för att få en bild av smittspridningen och vilka symptom de som blivit sjuka har. En första studie har gjorts på 700 personer i Stockholm. Enligt Karin Tegmark Wisell, överläkare och chef för avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten testades 2,5 procent av deltagarna positivt för covid-19.

– Symptom som stack ut bland de som bekräftades sjuka var luktbortfall, smakbortfall och diarré. De som testades positivt var jämt fördelade i befolkningen, den yngste var två år och den äldsta 86, sade Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndighetens presskonferens på fredagseftermiddagen.

Nästa vecka ska 4.000 personer testas över hela landet. Militären kommer att hjälpa till att samla in testerna.

På sikt kan även allmänheten få möjligheten att testa sig, men Johan Carlsson säger att ”där är vi inte ännu”.

Situationen inom äldreomsorgen är på många håll i landet mycket allvarlig. En tredjedel av alla dödsfall i covid-19 har skett på äldreboenden. Anställda larmar om att skyddsutrustning saknas och på många håll kämpar kommuner med bemanning.

– I så gott som samtliga län finns nu covid-19 inom äldreomsorgen och många dödsfall har ju skett just där, säger Stefan Löfven under presskonferensen och fortsätter:

– Insatserna för att skydda våra äldre behöver intensifieras. Här och nu är det avgörande att du som anhörig fortsätter att följa besöksförbudet. Jag förstår att det är svårt. Det är frustrerande naturligtvis att inte kunna besöka dina nära och kära i en så här tuff stund, men det är livsviktigt.

Lena Hallengren lyfter också ett initiativ från regeringen där Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har fått i uppdrag att genomföra 1.000 tillsynsinsatser i äldreomsorgen runt om i landet. Ivo ska bland annat granska hygieninsatser.

– Målet är inte främst att leta fel utan att bidra till förbättring, säger Lena Hallengren.

Läs mer: Statens hjälp till äldreboenden dröjde en månad – kommuner fick inte skyddsmaterial

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt