Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige snart uppe i 9 miljoner invånare

Nedräkningen har börjat. Mot Dagen D eller rättare sagt Dagen N, som i nio miljoner - dagen då kungariket Sverige får nio miljoner invånare.

- Den dagen är inte så långt borta, därför har Statistiska Centralbyrån (SCB) börjat nedräkningen. Vi har lagt ut en befolkningsklocka som visar hur många invånare vi är i Sverige just nu, berättar Hans Gidebäck på SCB.

När TT kollade läget vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen hade Sverige 8.980278 invånare. Men det ökar hela tiden - befolkningen ökar med i genomsnitt en person var 15:e minut. Åtminstone var det så förra året.

Det innebär väl att SCB redan nu kan slå fast när vi kan räkna in nio miljoner svenskar?
- Nej, så lätt är det inte. Hur många vi är i befolkningen varierar. Det beror på hur många som föds och dör. Men även in- och utvandring har stor betydelse. Enligt våra beräkningar kommer vi att bli nio miljoner invånare någon gång i början av andra halvåret. Sannolikt någon gång i augusti eller september, tror Hans Gidebäck.

Den befolkningsklocka som SCB publicerar på sin hemsida visar en beräkning av Sveriges folkmängd just nu. Den bygger på den korttidsprognos som utgår från den officiella statistiken som SCB publicerar varje månad. I folkmängden ingår alla personer som är folkbokförda i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.