Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-tar-hjalp-av-israel-for-att-bekampa-judehatet-i-skolorna/

2 min 27 sek. Nu tar Sverige hjälp av Israel för att bekämpa antisemitismen i svenska skolor.
SVERIGE

Sverige tar hjälp av Israel för att bekämpa judehatet i skolorna

MALMÖ-JERUSALEM-MALMÖ. Elever som hatar judar och förnekar Förintelsen. Nu tar Sverige hjälp av Israel för att bekämpa antisemitismen i svenska skolor. Svenska lärare flyger till Jerusalem och specialutbildas.

– Vi ska inte sopa problemen under mattan, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 20 Malmöläraren Peter Vig har mött antisemitism i många former under sin karriär. Han har också ljusa minnen av aggressiva elever som mjuknat och ändrat sig. I måndags började Peter en tjänst som lärarassisten på ett gymnasium i Malmö, där hans judiskhet är en viktig del av kompetensen. ”Vandrande jude i korridoren”, kallar han sig själv.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 20 På det Malmögymnasium där Monica undervisade hörde hon elever skrika om att döda judar. Hon tog av sig sitt hebreiska halssmycke på jobbet för att ingen skulle förstå att hon var judinna. Hennes bror har valt att lämna Malmö och emigrera till Israel, men Monica vill stanna. ”Malmö är mitt hem.”
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 20 ”Jag vill inte gömma mig”, säger Peter Vig. I en stad där medlemsantalet i judiska församlingen halverats under 2000-talet så blir det extra viktigt för honom att ta plats som judisk medborgare i Malmö.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 20 Flera terrordåd mot judiska mål har ägt rum i Europa de senaste åren, och säkerhetsarrangemangen kring Malmös synagoga har stärkts. Terrorn kom nära Malmös judar 2015, när IS-terroristen Omar El-Hussein sköt ihjäl en vakt utanför Köpenhamns synagoga, på andra sidan Öresund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 5 av 20 Bland det första som besökarna på Yad Vashem möter är trädet som planterats till minne av Raoul Wallenberg, den svenske diplomat som räddade tusentals ungerska judar från att bli mördade. Utbildningsminister Anna Ekström och Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, stannar till en stund.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 20 Uziel Spiegel var två och ett halvt år när han mördades i Auschwitz. Han var en av de 1,5 miljoner judiska barn som mördades i Förintelsen. I ett underjordiskt rum läses namn och ålder på de mördade barnen upp, samt var de en gång levde. I mörkret, upplyst av levande ljus, skapar speglar en illusion att man är omsluten av en stjärnhimmel .
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 20 Utbildningsminister Anna Ekström tillsammans med några av de svenska lärare som utbildas om Förintelsen och pedagogik vid Yad Vashem. ”Här finns en kompetens som saknas i Sverige”, säger Christer Mattsson, som syns längst till höger i bild.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 20 Guiden Noa Mkayton är biträdande chef på Yad Vashems europeiska avdelning. Hon växte upp i München och utvandrade till Israel för tjugo år sedan. Nu utbildar hon lärare från Europa som möter antisemitism på sina skolor.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 20 ”Det var antingen fotboll, hockey eller skinnskallegänget”. Anna Ekström hälsar på Kimmie Åhlén, som kände att hans vägval i värmländska Vålberg var begränsade. Han drogs in i nazistiska kretsar i tidiga tonåren och blev en av ledarna för Nationalsocialistisk front. Sedan flera år jobbar han aktivt mot rasism och föreläser om sin livsresa.
Foto: Paul Hansen
Bild 10 av 20 Platåberget Masada reser sig fyrahundra meter upp i Negevöknen, några kilometer från Döda Havets stränder. ”Masada” betyder ”fäste” eller ”bergsslott på hebreiska och fästningen är en symbol för judiskt motstånd. På botten av en tvåtusenårig underjordisk vattencistern föreläser Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, för en grupp svenska lärare.
Foto: Paul Hansen
Bild 11 av 20 Fångar i de nazistiska koncentrationslägren fråntogs sina kläder och tvingades klä sig i lägeruniform, som ofta var randig. 93-årige Yehuda Bauer, nestor bland Förintelseforskare, har med skärpa sammanfattat nazismens politik: ”Alla personer med tre eller fyra judiska far- och morföräldrar var dömda till döden för brottet att ha blivit födda.”
Foto: Paul Hansen
Bild 12 av 20 Björn Westerström är Malmöläraren som trodde att hård konfrontation och strikt disciplin var sättet att möta den aggressiva antisemitism och sexism som han mötte bland killar i sin klass. I dag har han tänkt om.
Foto: Paul Hansen
Bild 13 av 20 Kimmie Åhlén (i svart väst) drogs in i högerextrema kretsar redan i de tidiga tonåren, när han växte upp i värmländska Vålberg, och blev sedan en av ledarna i Nationalsocialistisk front. Sedan flera år hjälper han lärare att möta extremism. Hans råd: Ta diskussionen, tysta inte ner, stäng inte ute elever.
Foto: Paul Hansen
Bild 14 av 20 Några av de svenska kursdeltagarna måste sätta sig ner och hålla om varandra efter att ha gått igenom minnesmonumentet för de 1,5 miljoner barn som mördades i Förintelsen. Maria Ulvenhag från Nyköping lägger armarna om Jennie Sivenbring från Göteborg och Emilia Sandberg från Nyköping.
Foto: Paul Hansen
Bild 15 av 20 Utbildningsminister Anna Ekström och ambassadör Magnus Hellgren applåderar när Segerstedtinstitutets föreståndare Christer Mattsson och Eyal Kaminka från Yad Vashem skriver under ett avtal om att utbilda fler svenska lärare i Jerusalem.
Foto: Paul Hansen
Bild 16 av 20 ”Vi vill ta ut människorna som ur massmordets avhumaniserande kontext, och återge dem deras värdighet”, säger guiden Noa Mkayton till Sveriges utbildningsminister Anna Ekström och ambassadör Magnus Hellgren.
Foto: Paul Hansen
Bild 17 av 20 ”Bilderna där man såg olika former av förnedrande handlingar och där förövarna skrattade – det var det som grep mig allra allra mest”, säger Anna Ekström efter besöket på Yad Vashem, minnescentret för Förintelsens offer.
Foto: Paul Hansen
Bild 18 av 20 När sabbaten inleds på fredagskvällen promenerar de svenska lärarna i Jerusalem till Klagomuren, där många troende samlas för högljudd och extatisk bön. På bilden Richard Millings från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet tillsammans med svenska kursdeltagare.
Foto: Paul Hansen
Bild 19 av 20 För tio år sedan blev tennisspelaren Harel Levy hjälte i Malmö när Israel besegrade Sverige i Davis Cup med 3-2 i matcher. Matchen spelades inför tomma läktare av säkerhetsskäl, och utanför blev det kravaller när tusentals protesterade mot att matchen spelades.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Bild 20 av 20 ”Jag är säker på att det kan finnas strömningar under ytan”, säger Borgarskolans rektor Martin Roth (till höger). Borgarskolan hör till de lugnare skolorna i Malmö – men judiska elever har trakasserats även här. Till vänster Peter Vig, som utsatts för judehat och som i måndags började en ny tjänst på skolan.
Foto: Paul Hansen