Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige tredje bäst i världen

Sverige hamnar på tredje plats när tidskriften Newsweek listar de länder i världen som är bäst att leva i. Listan toppas av Finland.

Newsweek har i en stor undersökning jämfört 100 olika länder utifrån kategorierna utbildning, hälsa, livskvalitet, politiskt klimat och ekonomisk konkurrenskraft. Inom de olika kategorierna har man bland annat tagit hänsyn till frågor som läskunnighet, medellivslängd och jämställdhet.

När samtliga parametrar slagits samman hamnar Sverige på tredje plats. Den höga placeringen beror framför allt på en topplacering inom den politiska kategorin och höga betyg inom hälsoområdet.

Enligt undersökningen är Finland världens bästa land. Landet ligger i topp när det gäller utbildning och får också fina betyg inom kategorierna livskvalitet och politiskt klimat.
Newsweek konstaterar att det kan vara svårt att jämföra stora och små länder med varandra.

Små länder klarar sig generellt bättre än stora eftersom de behöver mindre resurser för att öka sitt välstånd. Sex av de tio länder som hamnar överst i undersökningen definieras som små.

Längst ner på listan, bland de länder som anses ha sämst levnadsförhållanden, återfinns ett flertal afrikanska länder. Allra sist hamnar Burkina Faso.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.