Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sverige utvisar också romer

Hittills i år har Stockholms­polisen utvisat 62 tiggare från andra EU-länder. Mer än hälften, 38 stycken, har utvisats till Rumänien. I statistiken anges inte minoritetstillhörighet, men många av dessa är romer.

Sverige har kritiserat andra EU-länder för deras behandling av romerna. En av kritikerna är EU-minister Birgitta Ohlsson.

– Jag kan inte kommentera de enskilda fallen. Men visst förekommer det diskriminering av romer även i Sverige. Vi har saker att lära. Sverige är inte perfekt, men vi har kommit längre än andra länder när det gäller tonen i debatten. Det jag har upplevt är en oerhört obehaglig retorik från politiker mot romer i nya och gamla EU-länder. Det är ju inte bara jag som har reagerat. Det har även Vatikanen och FN, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson sade i en intervju med SVT att hon ”absolut” kan tänka sig sanktioner mot Frankrike. I början av veckan framförde Frankrikes EU-minister Pierre Lellouche kritik mot Ohlssons uttalande.

Nu uttrycker sig Birgitta Ohlsson mer nyanserat.

– Jag kan inte redan nu uttala mig specifikt om Frankrikes agerande. Det ska EU-kommissionen granska. Mitt och Folkpartiets förslag gäller generella sanktionsmöjligheter mot de EU-länder som bryter mot de mänskliga rättig­heterna.

Birgitta Ohlsson vill inte kommentera de svenska utvisningarna, som ytterst är Tobias Billströms område. Men hon säger:

– Tiggeri är inte kriminellt. Ytterst är det ett symtom på social misär. Det är inte någon grund för massdeportering. Avvisnings­besluten ska vara individuellt prövade och kunna överklagas, säger Birgitta Ohlsson, som inte vill gå närmare in på migrationsministerns område.

Migrationsminister Tobias Billström, som har försvarat Stockholmspolisens beslut, har tidigare sagt att den fria rörligheten inom EU inte skapats för att människor ska kunna resa runt och tigga.

Rikskriminalpolisen, RPS, menar att lagstiftningen inte är glasklar. Sedan det visat sig att tolkningen varierade mellan olika polisdistrikt har RPS gett rekommendationer. Deras slutsats är att tiggande romer kan utvisas från Sverige det finns misstankar om brottslighet.

På fredagen ville migra­tions­minister Tobias Billström ännu inte kommentera Rikskriminalpolisens tolkning av lagarna.

– Ministern har tidigare uttryckt sin egen inställning. Men han välkomnar en domstolsprövning, säger hans pressekreterare Markus Friberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.