Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige världens bästa land att åldras i

Sverige är världens bästa land att åldras i. Vi toppar den första världsrankningen gjord av biståndsorganisationen Help Age International, skriver Svenska Dagbladet.

Utifrån 13 parametrar, sammanförda i fyra huvudgrupper, har data från ett nittiotal länder bedömts vad gäller till exempel hälsa, ekonomi och arbete.

Sverige toppar ingen enskild lista men placerar sig så bra överallt att vi hamnar i sammanlagd topp. Tvåa är Norge, trea Tyskland.

Ur svenskt perspektiv kan undersökningen ses som något av en solskenshistoria, men syftet med den och dess åldersindex har varit att ge underlag för att kunna bekämpa både fattigdom bland äldre och åldersdiskriminering.

Närmare 900 miljoner av världens invånare är över 60 år och Help Age International kampanjar nu i 58 länder för att få beslutsfattare att se till att äldres rättigheter tillgodoses.

Redan nu är antalet personer över 60 fler än antalet barn under fem år och från och med år 2050 är 60-plussarna fler än antalet barn under 15 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.