Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-vill-inga-i-franskt-forsvarssamarbete/

Sverige

Sverige vill ingå i franskt försvarssamarbete

Peter Hultqvist. Foto: Alexander Mahmoud

Sverige vill gå med i en ny europeisk försvarsklubb som bildats på franskt initiativ.

– Dels handlar det om en säkerhetspolitisk dialog, dels kan det handla om att samordna insatser i olika kriser, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Det var förra sommaren den franska presidenten Emmanuel Macron startade försvarsklubben European Intervention Initiative (EII). Hittills är tio länder med, bland andra Tyskland, Storbritannien, Danmark och Finland.

– Vi har kontaktat den franska försvarsministern och skrivit brev till de länder som är med och förklarat att vi är intresserade av att delta, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

EII ska ha ett möte i september där man bland annat ska ta ställning till den svenska ansökan.

– Det är ju ett rätt nystartat samarbete, och man undersöker olika typer av uppgifter. Dels handlar det om en säkerhetspolitisk dialog, dels kan det handla om att samordna insatser i olika kriser, säger Hultqvist.

Han påminner om att Sverige var med och bistod Frankrike efter terrordådet i Paris 2015. Det gjordes på grundval av en artikel i EU:s fördrag.

Räcker inte möjligheterna EU ger?

– Jag ser varje samarbetsform som en unik samarbetsform. För oss är det bra att vara med i olika nätverk och samarbetsgrupper. De kan på många sätt komplettera varandra, och de har olika tyngdpunkter, säger Peter Hultqvist.

Vad är fördelen för Sverige med att vara med i EII?

– Vi blir ju en del av den här gruppen länder, och vi kan föra en säkerhetspolitisk dialog inom den ramen. Sedan finns ju den här möjligheten till krisinsatser. Vi får se hur det här utvecklas.

Sverige samarbetar militärt med de nordiska länderna – såväl Finland som de Natoanslutna grannarna – inom något som kallas Nordefco. Sverige har ingått partnerskap med Nato. Nyligen aviserades ett samarbete med britterna om att utveckla ett gemensamt stridsflyg.

Läs mer: Sverige och Storbritannien i samarbete om nytt stridsflyg 

Dessutom finns den säkerhets- och försvarspolitiska dimensionen inom EU:s ram, och nu väntar alltså ännu ett internationellt samarbete – såvida de övriga länderna i EII vill ta med Sverige. Det kan möjligen framstå som om Sverige är ett slags light-medlem i Nato.

– Nej, antingen är man med i Nato eller är man inte med. Det vi gör är att vi samarbetar med Nato och deltar i övningsverksamhet, och vi gör det utifrån en militärt alliansfri grund, säger Peter Hultqvist.

– Vi samarbetar med andra på bilateral och multilateral grund från en alliansfri utgångspunkt.

– I den värld vi lever i med den händelseutveckling vi har måste man skapa möjlighet att möta olika typer av krissituationer tillsammans med andra, säger Hultqvist.