Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige vill omvända världen

Länder och företag måste få hjälp att förstå hur man kan tjäna pengar på att stoppa klimatförändringarna. Det är uppdraget för en ny rapport som ska betalas av Sverige och Norge. Initiativtagare är miljöminister Lena Ek (C) som presenterar planerna i dag.

– Vi behöver få ny fart i klimatförhandlingarna, säger Lena Ek till DN.

På söndag reser hon till Qatars huvudstad för att leda den svenska delegationen som ska förhandla om en förlängning av Kyotoavtalet. I bagaget har hon med sig en idé som hon hoppas ska få världens ledare att omvandla ord till handling.

På senare tid har flera rapporter, senast från Världsbanken, beskrivit konsekvenserna av att luft och hav värms upp med upp till fyra grader, vilket är betydligt snabbare än vad prognoserna talade om bara för några år sedan.

– Tiden har halverats för att vi ska kunna göra något, säger Lena Ek.

För sex år sedan kom Sternrapporten, en undersökning av de ekonomiska effekterna av ett varmare klimat. I september träffade Lena Ek initiativtagaren, professor Nicolas Stern, och diskuterade behovet av en ny liknande rapport.

Nu är det klart att den svenska och norska regeringen ska finansiera en vetenskaplig-ekonomisk ”Eken-rapport” som den kallas på det svenska miljödepartementet. Den ska till en del vara klar till presentationen av nästa rapport från FN:s klimatpanel IPCC i Stockholm i september nästa år.

– Det finns ett uppenbart behov av att presentera argument för hur man tjänar pengar på energiinvesteringar, innovation, kostnader för hälsa – ja, över huvud taget att använda den smarta teknik som är på väg men inte alltid är industrialiserad, säger Lena Ek.

Hon ska presentera planerna i Doha tillsammans med den norske miljöministern Erik Solheim. Initiativet stöds av Storbritannien ”i någon form”. I dagarna spikas vilka andra tre länder som ska vara med på presentationen i Doha nästa vecka. Även USA har gett positiva signaler, enligt Lena Ek.

Men alla lär inte vara lika entusiastiska. Ek räknar med motstånd från oljeproducerande länder som Ryssland, det snabbväxande Kina och även Japan.
– 95 procent av all lobbying är för gammal teknik, konstaterar miljöministern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.