Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverigedemokrat vill kastrera pojkar

Ronny Karlsson, Sverigedemokraternas (SD) ordförande i Härjedalen-Jämtland, sade att fyra pojkar som misstänks för sexövergrepp på en 14-årig flicka borde kastreras och utvisas. Han kritiseras av sin partisekreterare.

– Det är mycket möjligt att vårt medlemsutskott tittar på detta men eftersom han har gått ut och bett om ursäkt i princip så vet jag inte om man kommer att vidta ytterligare åtgärder, säger Söder.

Efter att ha skrivit det på partiets lokala hemsida sade Karlsson, som även sitter i partiets valberedning, också till nyhetssajten Expo Idag att han stod för att pojkarna, alla under 15 år, bör kastreras och utvisas. Senare ändrades texten på hemsidan och Karlsson backade.

Söder säger att SD tar avstånd från uttalandet:

– Det är illa uttryckt och ingenting som partiet står för.

De senaste månaderna har flera kontroversiella uttalanden gjorts av lokala SD-företrädare. Söder säger, som partiet tidigare framfört, att många företrädare är nya och ovana, att vissa har missuppfattats eller uttalat sig i hast och frustration.

Andra gånger står de för åsikter som partiet inte delar, uppger han

– Då måste de ta konsekvenserna av det och lämna partiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.