Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverigedemokraterna utesluter Anna Hagwall

SD-politikern Anna Hagwall utesluts ur partiet.
SD-politikern Anna Hagwall utesluts ur partiet. Foto: Riksdagen, Roger Turesson

Två av Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamöter är nu politiska vildar. Det står klart sedan Anna Hagwall på måndagen uteslutits ur partiet för sin motion om mediepolitik som pekade ut familjen Bonnier som alltför dominerande i svensk press. Hagwall tänker precis som Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson sitta kvar i riksdagen till nästa val.

Under måndagseftermiddagen fattade Sverigedemokraternas partistyrelse vid ett möte i Järfälla beslutet att utesluta Anna Hagwall ur det parti som hon varit medlem i under 16 år.

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende. Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Orsaken till uteslutningen är att Anna Hagwall i en riksdagsmotion tidigare i höstas felaktigt påstod att Bonnierkoncernen äger 80 procent av alla medier, krävde spritt ägande och slopat presstöd. När hon kommenterade motionen för Aftonbladet skrev hon: ”De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta.”

Bonniertidningar får inget presstöd i form av driftsstöd, men får ta del av en del av det så kallade distributionsstödet. Hagwall skrev också att ”ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”.

– Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat parti, säger Jimmie Åkesson.

Partiet kräver nu att hon ska lämna sin riksdagsplats. Tidigare har den förre SD-ledaren Mikael Jansson sagt till DN att han ville ha kvar Hagwall i partiet, trots hennes uttalanden.

– Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna, säger gruppledaren Mattias Karlsson i samma pressmeddelande.

Men Anna Hagwall har inga planer att lämna riksdagen.

– Jag har blivit invald av mina väljare och sympatisörer och jag tänker jobba för dem. Jag blir uppmuntrad av dem med brev och mejl. Många vill att jag driver vidare den här frågan om maktkoncentration i medierna, säger Anna Hagwall till DN.

Trots att hennes partiledning anser att hon agerat antisemitiskt tänker hon fortsätta att driva sin motion i riksdagen.

– Jag kommer inte att lämna politiken på ett tag. Jag måste ta reda på varför det är så känsligt att kritisera mediakoncentration, säger riksdagsledamoten från Rättvik som dock – på grund av SD:s rikslista för riksdagskandidater – representerat Västerbotten under sin tid som SD-ledamot i riksdagen.

Men blir det inte svårt att agera som politisk vilde i riksdagen?

– Det får vi se. Jag är van vid svårigheter. Jag kommer inte att backa så lätt.

Hon tycker att uteslutningen är ett alltför hårt straff.

– Det är nästan omänskligt med tanke på hur länge jag varit med i partiet och hur mycket jag har offrat, säger Anna Hagwall.

Hon behåller dock sin riksdagslönen på 63.800 kronor i månaden fram till nästa riksdagsval 2018.

I fjol lämnade Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson partiet i protest mot gruppledaren Mattias Karlssons agerande under Åkessons sjukskrivning för utbrändhet. Sedan ett år tillbaka är hon politisk vilde, men inte närvarande i riksdagen.

Att två före detta SD-ledamöter nu är politiska vildar innebär att det tredje största riksdagspartiets ledamöter minskat från 49 till 47. Trots minskningen behåller SD sin roll som tungan på vågen i riksdagen mellan de tre rödgröna partierna (159 mandat) och de fyra borgerliga (141 mandat).

Bakgrund.SD-avhopp

Under mandatperioden 2010-2014 lämnade tre av Sverigedemokraternas 20 ledamöter riksdagen: Erik Almqvist, som gjorde en uppgörelse med partiledningen efter järnrörsskandalen, Lars Isovaara, som lämnade sin plats efter att han berusad förolämpat en riksdagsvakt av utländskt ursprung, och William Petzell, som var politisk vilde i ett år innan han avled. Sedan valet 2014 har Margareta Larsson blivit politisk vilde i protest mot hur hennes svärson Jimmie Åkesson behandlades under hans sjukskrivning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.