Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sveriges ambassad: Daily Mail driver en kampanj mot oss

Sveriges ambassad i London anser att den brittiska tidningen Daily Mail driver en kampanj mot Sverige och svensk flyktingpolitik. ”Sverige används som avskräckande exempel”, skriver ambassaden i en rapport till Utrikesdepartementet.

Nu ska ambassaden försöka motverka den negativa bilden.

Två dagar innan Stefan Löfvens besök i Storbritannien i början på februari slog den svenska ambassaden i London larm till UD i Stockholm. I en delvis sekretessbelagd rapport som DN nu tagit del av skriver ministerrådet Ulrika Funered att Sverige framställs som ett avskräckande exempel i asylfrågor för att få den brittiska regeringen att strama åt landets asylpolitik.

I rapporten, som godkänts av ambassadören Nicola Clase, är det en specifik tidning som pekas ut för att ligga bakom kampanjen. ”Tabloiden Daily Mail har inlett en regelrätt kampanj mot svensk migrationspolitik.” står det i rapporten som skickades till bland annat Stefan Löfvens statsekreterare Hans Dahlgren.


Ambassaden skriver
att materialet om Sverige fått mycket stor spridning både i Storbritannien och i USA och i kommentarsfälten ska grova rasistiska kommentarer ha spridits.

”Daily Mail framhåller Sverige som naivt och ett avskräckande exempel på vilka konsekvenser en liberal migrationspolitik kan ge.” skriver de.

”Från att Sverige har setts som ett föregångsland som symboliserar humanism, solidaritet, öppenhet lyfts framför allt de utmaningar som det svenska samhället står inför fram med anledningen av det stora antalet flyktingar”.

Foto: Våld på asylboenden, mordet på en ung kvinna på ett boende för ensamkommande barn och svartklädda ”medborgargarden” som attackerar flyktingar är nyheter som används i kampanjen, enligt ambassaden som också konstaterar att Daily Mail haft journalister på plats i Sverige.

Ambassaden skriver att de arbetar aktivt för att motverka den negativa bilden av Sverige och uppger att de tagit upp frågan med samtliga Sverigeorganisationer i Storbritannien.

De ber också om en fördjupad dialog med departementet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.