Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sveriges förenade muslimer får inte hyra lokal

Göteborg. Göteborgs kommun sade med kort varsel nej till att hyra ut lokaler för en muslimsk konferens i påskhelgen med hänvisning till Säpo. Den arrangerande föreningen, Sveriges förenade muslimer (SFM), protesterar nu tillsammans med andra muslimska organisationer och anklagar kommunen för att demonisera muslimer.

Den årliga konferensen "Jag är muslim" var planerad att hållas i Lundbystrands sporthall 26-27 mars. Den 17 mars beslutade Göteborgs kommun att annullera hyresavtalet. Det skedde efter samråd med säkerhetspolisen och polisen i Västra Götaland.

Kommunens förvaltningschef Pia Zätterström säger att beslutet fattats på grund av det informationsutbyte som kommunen har med polisen i samband med arbetet mot våldsbejakande extremism.

– Vi fick information om att polisen upprättat en anmälan där personer knutna till den aktuella verksamheten kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism. Det ledde fram till beslutet att avbryta bokningen, säger Zätterström.

Hon förklarar att åtgärden inte har något att göra med de senaste dagarnas terrorhändelser.
SFM har anordnat konferensen tre gånger tidigare i Angereds Arena, som också hyrs ut av kommunen. Zätterström säger att den här avbokningen är direkt kopplad till informationen från polisen.

– Det här är en unik situation. Den här frågeställningen har aldrig varit upp tidigare, säger hon.

Åtgärden har väckt starka reaktioner. I ett öppet brev undertecknat av ytterligare nio organisationer riktar SFM hård kritik mot kommunen.

"Självklart ska en person som misstänks för brott prövas, korrekt och rättvist, men att kollektivt bestraffa en hel organisation är ytterst problematiskt från en demokratisk ståndpunkt", skriver SFM på sin hemsida.

SFM anklagar kommunen för diskriminering och skriver att beslutet inte bara handlar om SFM utan om alla svenska muslimers möjligheter till organisering, mötesfrihet och ett liv fritt från stigmatisering, demonisering och rasism.

Amanj Aziz, projektansvarig för konferensen och SFM:s talesman i frågan, säger att man varit i kontakt med polisen för att försöka få reda på vad anmälan gäller utan att få svar.

– Nu straffar man en konferens och en förening på mycket vaga grunder bara för att någon eller några personer eventuellt kan misstänkas för något, säger Aziz, tidigare chefredaktör för den omdiskuterade och nu nedlagda webbtidningen Ummah Observer, där han framfört radikala åsikter.

SFM bildades 2011 och har sitt säte i Göteborg. Organisationen har tidigare kritiserats för att anlita ideologiskt kontroversiella föredragshållare. I fjol avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att föreningen anlitat en IS-sympatisör som föreläsare. Samtidigt väcktes kritik mot att kommunen hyrde ut lokaler till SFM och att man gett föreningen bidrag med 150 000 kronor.

Enligt Amanj Aziz har det förekommit felaktiga uppgifter i medierna och han säger att företrädare för kommunens arbete mot våldsbejakande extremism besökte deras konferens i fjol och prisade arbetet. Årets konferens, som förväntas locka över 1 000 besökare från hela landet, har i sista stund flyttats till Bellevuemoskén. SFM överväger att vidta rättsliga åtgärder mot kommunen, bland annat på grund av ökade kostnader.

Det var vid ett möte i mars mellan Göteborgs kommun, Säpo och polisen i Västra Götaland som beslutet fattades om att det skulle lämnas in en brottsanmälan. Emelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, säger att alla parter var eniga om att det fanns grund för en anmälan. I övrigt hänvisar hon till Säpo. Även Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, är fåordig när det gäller fallet.

– Det finns en anmälan, men ännu är ingen förundersökning inledd, säger Milder och förklarar att han i dagsläget inte kan ge några detaljer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.