Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-hemliga-krig/

SVERIGE

Sveriges hemliga krig

Bild 1 av 12
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 12 En fordonskaravan har just utsatts för vägbomber och beskjutning. SOG:s sjukvårdare övar i Skåne. De ska både vinna striderna och ta hand om de sårade.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 12 En dykardräkt på tork nere på bildäck på en inhyrd Gotlandsfärja, som under några dagar förvandlades till militärbas.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 12 SOG över fritagning av gisslan en mörk höstnatt. Förbandet föredrar att arbeta i mörker, de utnyttjar att de ofta har bättre utrustning än motståndarna.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 12 Det är hemligt vilka som ingår i SOG. De medaljer de får för sina insatser kan de bara visa upp inom förbandet.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 6 av 12 Offren i sjukvårdsövningen spelas av statister från den brittiska firman ”Amputees in action”. De blödande, avslitna lemmarna ser kusligt verkliga ut.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 7 av 12 SOG:s sjukvårdare ska flyga i en helikopter till en annan del av Sverige för en realistisk sjukvårdsövning där nedsövda, skottskadade grisar är patienter.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 8 av 12 Specialförbandets operatörer har just bordat en Gotlandsfärja efter att ha skjutit upp sina stegar från gummibåtarna.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 9 av 12 Kallt vatten ur brandslangar, rök, eld och beskjutning. SOG:s operatörer övar sjukvård i ett inferno. Tanken är att de problem de ställs inför i verkligheten ska te sig mindre efter detta.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 10 av 12 SOG övar fritagning en molnig höstnatt. Deras uppgift är att befria gisslan som en rebellgrupphar tagit i en by.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 11 av 12 Nya dykare utbildas i Vättern. De hjälper varandra att pressa luften ur dräktena och simmar sedan iväg under vattnet utan att vi kan se en enda luftbubbla.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 12 av 12 Nyanställda operatörer tränar sjukvård. På 30 sekunder ska de kunna snöra av blodflödet i en skottskadad arm eller ett ben och sedan släpa den skadade i skydd.
Foto: Magnus Hallgren

Ingen utomstående får veta deras namn eller se deras ansikten. Men de är landets bäst tränade militärer och har krigat under svensk flagg världen över. DN har som första tidning släppts in till Försvarsmaktens absoluta elit: Särskilda operationsgruppen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in