Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sveriges id-kontroller ett tecken på fortsatt haveri

Det blev inga stormiga gräl under mötet i Bryssel dit Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Danmarks integrationsminister Inger Støjberg kallats. Men under ytan är det allt annat än lugnt, skriver Annika Ström Melin.
Det blev inga stormiga gräl under mötet i Bryssel dit Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Danmarks integrationsminister Inger Støjberg kallats. Men under ytan är det allt annat än lugnt, skriver Annika Ström Melin. Foto: Francois Lenoir Reuters

Analys. Inget annat EU-land har gått så långt som Sverige för att få stopp på flyktingströmmen. Om andra länder följer efter Sverige kommer ännu fler dörrar i EU att stängas för flyktingarna.

Efter gårdagens krismöte i miniformat om EU:s flyktingpolitik verkade alla vara nöjda.

Det blev inga stormiga gräl och EU:s kommissionär Dimitris Avrampoulos, som kallat till mötet med Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och statssekreteraren vid det tyska inrikesdepartementet Ole Schröder, såg ut att vara lika tillfreds med sig själv som vanligt.

Men under ytan är det allt annat än lugnt.

EU:s flyktingpolitik fungerar inte och Sveriges nya id-kontroller är ett mycket tydligt tecken på ett fortsatt och fördjupat haveri.

Inget annat EU-land har hittills gått så långt som Sverige för att försöka hejda flyktingströmmen.

Det finns nämligen en stor och möjligen avgörande skillnad mellan de nya svenska id-kontrollerna på bussar och tåg och de tillfälliga gränskontroller som flera andra EU-länder redan har infört och som nu också Danmark har börjat tillämpa vid gränserna mot Tyskland.

Tidigare kunde alla människor som lyckades ta sig till de svenska gränserna ansöka om skydd.

Men nu har den listiga svenska staten sett till så att flyktingar som saknar id-handlingar inte når Sverige. De nya id-kontrollerna sker utanför, inte vid de svenska gränserna.

De gränskontroller som tidigare bland annat Tyskland, Sverige och Österrike, och nu också Danmark, infört fungerar inte på samma sätt.

Gränskontrollerna är ett sätt för EU-staterna att registrera och kontrollera människor som vill ta sig in, men inget hindrar en person som når en sådan gräns att ansöka om asyl, även om id-handlingar saknas.

Hittills är Sverige det enda EU-land som infört krav på att resenärer på bussar, färjor och tåg ska kunna identifiera sig redan innan de når landets gränser.

Det uttalade syftet är att hejda flyktingströmmen. Den svenska regeringen anser att förra årets rekord, ungefär 160 000 anlända flyktingar, innebär ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

Därför har ett slags undantagslag införts, i form av kravet på att alla ska kunna visa id-handlingar redan innan resan till Sverige påbörjas.

Fortfarande är det oklart om de nya reglerna leder till färre flyktingar, även om det verkar troligt eftersom hittills fler än hälften av de asylsökande har saknat pass eller andra id-handlingar. Men övriga kan fortfarande ta sig till de svenska gränserna och ansöka om asyl.

För EU innebär de nya svenska id-kontrollerna utan tvivel ännu en utmaning.

Sverige, det land som hittills har tagit emot relativt sett flest flyktingar, försöker stänga dörren. Kommer något annat EU-land att öppna sin?

Morgan Johansson förklarade under gårdagens möte i Bryssel att Sverige behöver ett andrum och försäkrade att id-kontrollerna inte ska vara kvar längre än vad som anses absolut nödvändigt.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson upprepade också att Sverige vill att andra EU-länder tar ett större ansvar för flyktingmottagningen. De långtgående svenska id-kontrollerna är ett sätt för Sverige att pressa andra att ta emot fler asylsökande.

Men tänk om det i stället blir tvärtom? Efter gårdagens möte förklarade Danmarks integrationsminister Inger Støjberg att om Sveriges nya regler leder till att fler flyktingar stannar i Danmark så kan också regeringen i Köpenhamn komma att införa id-kontroller.

Kanske kommer fler länder använda den svenska uppfinningen och kräva identitetshandlingar på alla bussar och tåg i EU? Då skulle den fria rörligheten bli ännu mindre fri. Och flyktingarna skulle inte kunna resa någonstans.

Fakta. Gränskontroller

Sverige, Danmark, Tyskland och Österrike har alla infört tillfälliga gränskontroller till grannländer inom Schengen-zonen på grund av flyktingkrisen.

Även Norge, utanför EU, men medlem i Schengensystemet har infört kontroller av samma skäl.

Italienska tidningen Corriere della Sera uppger att planer även finns i Italien på att återinföra kontroller, i första hand vid gränsen mot Slovenien. Officiellt har dock ännu inget beslut tagits.

Utöver kontrollerna av flyktingskäl har även Frankrike infört tillfälliga gränskontroller, i deras fall som en följd av terrordåden i Paris i november.

Källa: TT

Läs mer. Flyktingkrisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.