Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sveriges inre gränskontroller ger sämst resultat

Foto: Anders Hansson

Sverige genomför flest inre gränskontroller av EU-länderna med tillstånd - men fångar upp minst antal migranter. Bara tre av hundra nya asylsökande fastnar i de svenska gränskontrollerna. Det visar statistik som Sveriges radios Ekot har tagit del av.

EU och Schengenområdet ska ha fri rörlighet. Men i samband med den stora flyktingströmmen 2015 har Sverige tillsammans med Norge, Danmark, Tyskland och Österrike fått tillåtelse att ha inre gränskontroller av Europeiska unionens råd.

Ekot har granskat statistik en som redovisas till EU om kontrollernas omfattning. De visar att de svenska gränskontrollerna på flera sätt sticker ut. Förra sommaren genomförde Sverige 3,2 miljoner kontroller, vilket till exempel är åtta gånger fler än vad man gjorde i Tyskland.

Enligt Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, är förklaringen att Sverige har valt att kontrollera i princip samtliga fordon på Öresundsbron, medan de andra länderna bara gör stickprover vid sina gränser, skriver Ekot. Trots den massiva kontrollen fångar svenska gränspolisen bara upp cirka 300 flyktingar och migranter per månad. Personerna kan därefter antingen söka asyl i Sverige eller avvisas.

Patrik Engström tycker inte man kan jämföra de olika ländernas resultat av kontrollerna vid gränsövergångarna av flera anledningar; som att Sveriges trafikintensivitet från Danmnark på Öresundsbron är betydligt högre, och att Danmark har tagit hjälp av försvaret vilket inte är tillåtet i Sverige.

– Så det är svårt att göra den här typen av jämförelser eftersom det handlar om vilken typ av gräns och vilken typ av gränskontroll man bedriver, säger han till Ekot.

Siffrorna tyder även på att migranterna väljer andra vägar än Öresundsbron för att ta sig in i Sverige.

– Det finns ju andra vägar från Tyskland, till exempel från Polen. Men vi ser också ett ökat antal personer som kommer in via Finland, säger Engström till Ekot.

Såväl gränspolisen som regeringen anser trots ett magert resultat att det stora antalet gränskontroller ska fortsätta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.