Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sveriges mest utsatta bostadsområden

En man sköts ihjäl och en annan skottskadades i Skäggetorp, Linköping, i juli 2014.
En man sköts ihjäl och en annan skottskadades i Skäggetorp, Linköping, i juli 2014. Foto: Niklas Luks / TT

Öppen narkotikahandel, gängkriminalitet och en rädsla bland de boende att vända sig till polisen. Det utmärker flera av de tyngsta bostadsområdena i Sverige. I flera områden finns också religiös extremism. I en ny rapport från polisen listas 53 utsatta bostadsområden i Sverige.

Texten har tillfogats en rättelse

I en ny rapport från polisen listas de bostadsområden i Sverige som har störst problem med brottslighet, ofta i kombination med andra sociala problem. De allra flesta områdena byggdes mellan 1965 och 75 och ingår i det så kallade miljonprogrammet. Totalt listas 53 utsatta områden i rapporten, varav 15 anses vara särskilt utsatta och sex bedöms som riskområden, där läget kan förvärras om inga insatser sätts in.

Tidigare har liknande områden kallats för ”no go-zoner”, men rapporten undviker det begreppet. I områdena förekommer ofta en öppen narkotikahandel, ofta med cannabis. Ofta förekommer också våld, oftast mellan kriminella men som också kan drabba andra, och ett ”utåtagerande missnöje med samhället”.

I de särskilt utsatta områdena har kriminaliteten gått längre. Rapporten beskriver parallella samhällsstrukturer dit människor vänder sig, i stället för till polisen och rättsväsendet. Ofta finns också religiös extremism och personer reser till krigsområden som Syrien för att delta i striderna.

De flesta områdena finns i och runt storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men bland de mest utsatta områden finns också Vivalla i Örebro, Araby i Växjö och Skäggetorp i Linköping.

Läs mer: Polis i Vivalla: Viktigt att bygga upp förtroende

I polisens lista finns inte ett enda område i Norrland. Om det beror på att problemet inte finns i norra Sverige eller att det inte har blivit uppmärksammat finns inget svar på i rapporten.

Enligt rapporten är områdena mycket svåra att arbeta i för polisen. ”I vissa områden finns det uppgifter om att boende har känt sig hotade” heter det i rapporten. Ett skäl har varit att kriminella har besökt lägenheter som de tror används av polisens spanare.

”I de särskilt utsatta områdena kan ett polisingripande leda till våldsamma upplopp med bilbränder och stenkastning som följd”, heter det.

Rapporten har inga enkla svar på vad som ska göras i områdena. Att polisen har hårdbevakat vissa personer i områdena har ibland försämrat situationen, eftersom förtroendet för polisen ibland är lågt.

”Uthållighet och kontinuitet” anses som den främsta framgångsfaktorn”. Samarbete med andra myndigheter och ”eldsjälar” framhålls som viktigt. Dessa eldsjälar finns ofta på fritidsgårdar i områdena, personer som har goda kontakter i samhället.

Rättelse 2016-02-10 07:00
I en tidigare version av texten fick en av markörerna i grafiken fel placering.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.