Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-skolor-stangs-inte-men-kan-fa-forlanga-terminen/

SVERIGE

Sveriges skolor stängs inte – men kan få förlänga terminen

Anna Ekström.
Anna Ekström. Foto: Nicklas Thegerström

Skolor kan få förlänga terminen för att klara undervisningsmålen. Däremot blir det ingen generell stängning av svenska skolor. Det sa utbildningsminister Anna Ekström vid en presskonferens på torsdagskvällen.

Utbildningsministern var tydlig med att staten inte kommer att gå in och styra skolorna utan att det blir kommunerna och de privata skolornas styrelser som får ta beslutet:

– Vi förbereder nu en förordning så att verksamheten kan omorganiseras ifall en stor andel av personalen skulle vara frånvarande eller om transporter till skolan inte skulle fungera. Beslutet om den tas i morgon.

Läs mer: Därför vill Folkhälsomyndigheten inte stänga skolorna

Enligt Ekström rör det sig om en rad åtgärder som huvudmännen kan genomföra om virusläget skulle förvärras:

● att förlänga terminen

● undervisa på helger

● förkorta lov

● förlägga undervisning till terminen efter sommaren eller under sommarlovet.

– Elever kommer också att kunna läsa på andra skolor om det behövs, sa ministern som säger att man ser att det kan bli olika lägen i olika delar av landet.

– Vi förbereder också att skolor ska kunna stängas. Men vi stänger inte alla skolor nu.

Också sådana beslut kommer att tas av skolornas huvudmän.

Enligt Ekström skulle en stängning av skolorna försvåra arbetet med att stoppa smittspridningen. Om föräldrar som har viktiga jobb i vården måste vara hemma med sina barn istället för att arbeta skulle det försvåra arbetet med smittspårningen, sa Ekström och hänvisade till en rekommendation regeringen fått från Folkhälsomyndigheten.

– Jag tycker att det ligger väldigt mycket i det argumentet.

Att man inte följer Norge och Danmark, som stänger skolor, beror på att de olika länderna befinner sig i olika faser av smittspridningen, sa Anna Ekström.

– Om läget skulle ändras så finns nu regelverket på plats och om det skulle visa sig att stänga skolor skulle vara det riktiga så tvekar vi inte att agera. Gör regeringen den bedömningen kommer alla skolor att stängas.

Varken Göteborg eller Malmö stad planerar att stänga sin skolverksamhet, även om regeringen skulle öppna för möjligheten rent juridiskt under morgondagen. Men båda kommuner meddelar att de kommer att följa eventuella nya direktiv från Folkhälsomyndigheten.

Stockholms stads utbildningsförvaltning meddelar via sin pressekreterare att skolorna i kommunen kommer vara fortsatt öppna, men att man inte kommer ge ytterligare kommentarer i frågan förrän under morgondagen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt