Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-spel-om-freden/

Sverige

Sveriges spel om freden

04:30. Axel Lewenhaupt berättar om sitt möte med Henrich Himmler.
Bild 1 av 4 På eftermiddagen måndagen den 7 maj 1945 förkunnades Nazi-Tysklands kapitulation. På Kungsgatan i Stockholm utbröt ett karnevalsliknande firande.
Foto: Olle Wester
Bild 2 av 4 "Han var klädd i SS-uniform, den svarta. Han såg fruktansvärt alldaglig ut, man kunde inte föreställa sig att denne lille figur var något slags mäktig och tämligen grym person, besatt av fanatiska idéer." Snart 98-årige diplomaten Axel Lewenhaupt var nyanställd i utrikestjänsten våren 1945 och stationerad i Tyskland. En dag ringde telefonen och han fick veta att Himmler var i antågande.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 4 ”Det var bara att ta emot budskapet och se till att det var någorlunda städat”, säger 98-årige Axel Lewenhaupt, som för sjuttio år sedan fick i uppdrag att arrangera mötet mellan Heinrich Himmler och Folke Bernadotte i Lübeck. Här läser han Stockholms-tidningen från den 1 maj, 1945, där hans roll är förstasidesnyhet.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 4
Foto: TT

På torsdag är det 70 år sedan fredsjublet utbröt på Kungsgatan i Stockholm. Bakom kulisserna var Sverige djupt involverat i krigsslutets dramatiska diplomati. Ingrid Carlberg har grävt i arkiven och berättar om Churchills vrede mot svenskarna och om unge diplomaten Axel Lewenhaupts hemliga möte med SS-chefen Heinrich Himmler.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in