Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-26 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-spel-om-freden/

SVERIGE

Sveriges spel om freden

4 min 30 sek. Axel Lewenhaupt berättar om sitt möte med Henrich Himmler.
Bild 1 av 4 På eftermiddagen måndagen den 7 maj 1945 förkunnades Nazi-Tysklands kapitulation. På Kungsgatan i Stockholm utbröt ett karnevalsliknande firande.
Foto: Olle Wester
Bild 2 av 4 "Han var klädd i SS-uniform, den svarta. Han såg fruktansvärt alldaglig ut, man kunde inte föreställa sig att denne lille figur var något slags mäktig och tämligen grym person, besatt av fanatiska idéer." Snart 98-årige diplomaten Axel Lewenhaupt var nyanställd i utrikestjänsten våren 1945 och stationerad i Tyskland. En dag ringde telefonen och han fick veta att Himmler var i antågande.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 4 ”Det var bara att ta emot budskapet och se till att det var någorlunda städat”, säger 98-årige Axel Lewenhaupt, som för sjuttio år sedan fick i uppdrag att arrangera mötet mellan Heinrich Himmler och Folke Bernadotte i Lübeck. Här läser han Stockholms-tidningen från den 1 maj, 1945, där hans roll är förstasidesnyhet.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 4
Foto: TT

På torsdag är det 70 år sedan fredsjublet utbröt på Kungsgatan i Stockholm. Bakom kulisserna var Sverige djupt involverat i krigsslutets dramatiska diplomati. Ingrid Carlberg har grävt i arkiven och berättar om Churchills vrede mot svenskarna och om unge diplomaten Axel Lewenhaupts hemliga möte med SS-chefen Heinrich Himmler.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in