Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 06:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-vaccinsamordnare-vaccin-kan-vara-sakrat-for-hela-befolkningen-2021/

SVERIGE

Sveriges vaccinsamordnare: Vaccin kan vara säkrat för hela befolkningen 2021

Richard Bergström bedömer att Sverige kan ha tillgång till 10,8–18 miljoner doser nästa år.
Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige väntas ha tillgång till upp emot 18 miljoner covid-19-vaccindoser nästa år. På papperet borde det vara tillräckligt för hela befolkningen, menar den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Om de här vaccinerna fungerar och är säkra är det möjligt att vi kan ha vaccinerat alla som vill nästa år eller i början av 2022, säger han.

I torsdags meddelade regeringen att Sverige ska få 6 miljoner doser vaccin, med möjlighet till ytterligare 2 miljoner doser, enligt ett avtal som EU har slutit med läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Samtidigt slutförhandlar EU med ytterligare tre vaccintillverkare och för samtal med en rad andra bolag.

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström, som är med och sköter förhandlingarna för EU:s räkning, bedömer att EU kan få tillgång till i genomsnitt 30–50 miljoner doser per månad första halvåret 2021. Andra halvåret kan det bli tal om dubbelt så många.

Sverige får cirka två procent av doserna, vilket innebär att vi kan ha tillgång till 10,8–18 miljoner doser nästa år.

I nuläget är det oklart hur många doser som kommer att krävas för att få ett adekvat skydd, men för vissa av de senare vaccinerna vet man redan nu att det bara handlar om en dos. Richard Bergström bedömer att alla svenskar som vill – alla kommer sannolikt inte att vilja – kan få vaccin under 2021 eller början av 2022.

– Jag är inte säker på att de första vaccinerna är så effektiva för alla patientgrupper. Vi vill inte använda vaccin som inte ger ett tillräckligt skydd. Därför kan det dröja fram till vintern 2021/2022 innan alla kan få vaccin, säger han.

Än så länge har EU bara slutit formellt avtal med Astra Zeneca, men unionen slutförhandlar med Johnson & Johnson, Sanofi/Glaxo Smith Kline och Curevac – i praktiken innebär det att ett avtal bara är en tidsfråga. Dessutom för EU samtal med bland annat Moderna Therapeutics och Pfizer/Biontech.

Nästan alla de här vaccinen är framställda genom nya tekniker.

Pfizer/Biontechs, Curevacs och Moderna Therapeutics vaccin är så kallade mrna-vaccin, vilket innebär att man sprutar in delar av genetiskt material från coronaviruset. Astra Zenecas och Johnson & Johnsons vaccin är virusvektorvaccin, baserade på försvagade förkylningsvirus.

De väntas bli färdiga före andra, mer välbeprövade vaccintyper.

– Vi vet ännu inte hur bra de här teknikerna är. De vacciner som är mer tillförlitliga, som Sanofi/Glaxo Smith Klines, kommer först under andra halvåret nästa år.

Om allt går som planerat kommer vaccineringen att sätta i gång i Sverige under första kvartalet 2021, förhoppningsvis någon gång i januari–februari.

– Från januari ska vi ha tillgång till vacciner, även om det är möjligt att det inte är så många doser.

Personer som tillhör någon medicinsk riskgrupp, arbetar inom äldreomsorg eller sjukvård kommer att prioriteras.

– De kanske kan vara vaccinerade första halvåret nästa år, om vi har tur före sommaren.

Även om man på papperet torde ha säkrat tillräckligt många doser för att vaccinera alla som vill är knäckfrågan fortfarande om vaccinen är säkra och ger tillräckligt gott skydd.

– Det är inte tidsschemat med leveranser som är problemet, utan om den kliniska datan är bra nog, om de blir godkända och det finns data för alla patientgrupper.

Till exempel är äldre är en komplicerad grupp som inte svarar lika bra på vacciner som yngre. I Sverige finns cirka 1,5 miljoner människor över 70 år – räknar man in alla över 60 år är siffran 2,5 miljoner, menar han.

– Vi vet att det är lättare få bra immunsvar hos yngre än äldre. Äldre personer har ”tröttare immunförsvar”, det är svårare att få en respons.

Richard Bergström betonar att EU förhandlar om avtalen, men att det är svenska regeringen som bestämmer om de vill vara med och dela på vaccinen. Han betonar åter att de flesta inte kan räkna med att bli vaccinerade första halvåret 2021.

– De som sitter och funderar vad de ska göra på påsklovet nästa år ska inte räkna med att ha fått vaccin tills dess.

Läs mer:

Bolagens rykte sätter priset på covid-19-vaccinen

Temperaturen utmaning med nya covid-19-vaccinen – kräver extrem kyla

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt