Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverigeturister betalar inte p-böter

Sommar, turister — och felparkeringar. Utländska bilägare som parkerar fel i Sverige kan inte tvingas betala sina p-böter. Och svenska kommuner går miste om stora summor.

Varje sommar vallfärdar norska turister till Strömstad i Bohuslän. Och ibland händer det att en och annan ställer bilen där den inte får stå.

Bara under förra årets julimånad utfärdades i Strömstad p-böter för 280 utlandsregistrerade bilar, skriver Göteborgs-Tidningen (GT). Av dem betalades bara 55.

Lagen gör ingen skillnad på om en felparkerad bil är svensk eller utlandsregistrerad. Men svenska myndigheter har ingen laglig möjlighet att driva in p-böter i utlandet. Det beror på att de i juridisk mening inte är böter utan avgifter.

– I trafikregistret har vi bara uppgifter om svenska fordonsägare, vi får inte ha uppgifter om utländska, säger Niklas Sjölén, tillförordnad enhetschef för juridik- och utredningsenheten på Transportstyrelsen, till TT.

Det är Transportstyrelsen som har till uppgift att driva in felparkeringsavgifter för svenska kommuners räkning. Exakt hur mycket kommunerna förlorar på obetalda p-böter är oklart. Men ett exempel kan belysa problemet: Under 2007 utfärdades 47.168 parkeringsböter för utlandsregistrerade fordon.

– Av dem var det 4.571 som betalade, strax under tio procent, säger Niklas Sjölén till TT.

Åtskilliga parkeringsplatser i Sverige drivs i privat regi. För sådana p-bolag är saken ofta enklare. De har ombud i utlandet med vilkas hjälp de tar in avgifterna.

I fjol anlitade Transportstyrelsen på försök ett privat företag som kan ta reda på bilägares adresser i en rad länder.

– Vi gjorde en prövning av nästan 6.000 poster och bolaget skickade ut ett brev, men inte en betalningspåminnelse, säger Niklas Sjölén vid Transportstyrelsen.

Av de 5.995 ärendena som Transportstyrelsen lämnade över hittades fordonsägarna till 2.636. Flertalet av dem, 2.408, har antingen betalats eller avslutats. Särskilt bilägare från Norge, Danmark och Tyskland var bra på att betala.

Hur ska ni göra i framtiden med parkeringsböter för utländska bilägare?
– Vi har påbörjat den diskussionen. Man skulle kunna tänka sig att ha en extern part som hjälper oss med det. Eller så skulle vi kunna göra det i egen regi om vi kan få tillgång till utländska registeruppgifter, säger Niklas Sjölén.

Så regleras p-avgiften

Betalning av felparkeringsavgifter regleras i lagen (1976:206) om felparkeringsavgift. Transportstyrelsen bistår kommuner med att driva in betalningen.

Om avgiften inte betalas i tid ska fordonets ägare erinras om betalningsansvaret och uppmanas att inom viss tid betala avgiften.

Betalas inte avgiften efter uppmaning ska åläggande utfärdas för fordonets ägare att betala en förhöjd avgift. Därefter sker indrivning.

Den enskilde betalar in felparkeringsavgiften till Transportstyrelsen som fördelar inbetalda medel till kommunerna. För detta får Transportstyrelsen ersättning för administration och arbete med 140 kronor per inbetald anmärkning (som dras från total betalning).

Källa: Transportstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.