Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SVT: Etiopiska videor visar iscensatt skeende

De videor som av den etiopiska åklagaren användes som bevismaterial mot de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye är iscensatta. Det rapporterar Sveriges Television efter att ha tagit del av oredigerade delar av materialet.

Källor som SVT varit i kontakt med hävdar till och med att en av videorna spelades in två dagar efter det att svenskarna gripits av etiopiska regeringsstyrkor.

”Åklagarens film ger intrycket av att det är hårda strider när två rebeller från ONLF-gerillan grips. Men i originalmaterialet syns tydligt att ´rebellerna´ agerar som om de vore statister vid en filminspelning och skrattar mellan scenerna. När SVT granskar fler sekvenser blir det än mer tydligt att det handlar om ett välregisserat skådespeleri”, skriver SVT på sin hemsida.

Enligt den man som försett SVT med materialet och som nu på grund av sitt initiativ uppges leva under dödshot, var det skådespelare som aldrig ens träffat Schibbye och Persson som agerar i videorna.

– Militären höll Johan och Martin kvar i djungeln i flera dagar. Anledningen till det var att man skulle få tid att spela in filmen. När filmen var klar togs de till huvudstaden Addis Abeba så att ambassaden kunde träffa dem, säger mannen till SVT.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.