Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SVT-filmare: KI:s rektor lät de dödliga operationerna fortsätta

Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset tillät läkaren Paolo Macchiarini att experimentera på människor och försöker nu lägga dimridåer och dölja sanningen för att klara sig från kritik, skriver Bosse Lindquist vid Sveriges televisions Dokument inifrån på DN Debatt.

Bosse Lindquist gjorde den uppmärksammade dokumentärserien ”Experimenten” om Paolo Macchiarinis misslyckade operationer av plaststrupar på patienter.

I sin mycket hårda debattartikel konstaterar Lindquist att såväl KI och KS kände till att operationerna med de syntetiska plaststruparna misslyckats vid operationer i Ryssland och lät läkaren använda samma teknik i Sverige trots att man förnekar detta.

Lindquist skriver också att KI och KS tillät Macchiarini att använda sin teknik trots att han aldrig testat den. De första testen gjordes på möss sommaren 2012 ”när de fyra eller fem första mänskliga försökspersonerna redan fått plastimplantat inopererat”.

I artikeln på DN Debatt riktar Lindquist hård kritik mot Karolinska institutets rektor Anders Hamsten som han menar kände till att människor dog av operationstekniken och att Macchiarini fuskat med sin forskning.

Trots det väljer nu KI att inte rikta någon kritik mot sin rektor. Lindquist skriver:

”I torsdags i förra veckan gav Karolinska institutets styrelse –konsistoriet – Hamsten sitt fulla förtroende. Men inte bara det – i stället för att nu gå till botten med forskningsfusket tillsatte styrelsen en utredning som enligt direktiven helst ska undvika alla ’medicinskt vetenskapliga sakfrågor’”

Lindquist konstaterar att sex människor hittills dött av den nya strupen och att en sjunde måste få sin strupe rensad var fjärde timme för att inte kvävas till döds och han menar att en ”sant opartisk utredning” måste tillsättas för att inte Karolinska institutets vetenskapliga trovärdighet ska hotas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.